„Čega se normalan stidi, naši tajkuni se ponose“

radničke-ruke-serb.rs

Težak je život poštenog radnika u Srbiji (foto:www.inc.com)

Da je slika prosečnog radnika u Srbiji danas takva da njegova prava važe samo na papiru smatra i profesor FPN Zoran Stojiljković.

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da smo mi peta zemlja po raširenosti straha od gubitka posla. Prema njegovim rečima, problem je što kada neko izađe iz poslovnog kruga, izlazi i socijalnog, što mu onda život pretvara u večitu trku ka dnu.

„Ne znam šta je radikalno danas u tome da tražite pravo na dostojanstven rad?.To se odnosi na to da radite u bezbednosnim uslovima, da vaš rad nije ilegalan i da ste za njega plaćeni koliko-toliko u kontinuitetu“, rekao je on.

Stojiljković kaže da nigde u svetu ne cvetaju ruže radnicima i sindikatima. Kaže da se desila neka promena pre tridesetak godina, tako da sindikati igraju na nacionalnim poljanama, a kapital na međunarodnom tržištu i tu dolazi do sukoba.

„Strani kapital uživa zaštitu vlada. Dovedene se u situaciju da vam je 80 odsto u vlasništvu stranaca ,koji se ne interesuju za socijalni dijalog“, kaže profesor i navodi primer Jure, gde je kompanija dobila 10.000 evra po radniku, a da je kasnije te iste radnike, kako se ovih dana žale – maltretirala.

Dodaje i da se u Srbiji radnici zadovoljavaju platom od 20.000 dinara, što nas kvalifikuje kao jeftinu radnu snagu

„Čega se norlmalan čovek stidi, naši tajkuni se ponose“, rekao je on.

(www.serb.rs)