Bez kazni za zločin nad Srbima u Podrinju

miodrag-linta-serb.rs

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta (foto:www.blic.rs)

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je sramno što niko nije pravosnažno osuđen za zločine nad oko 3.500 Srba u Podrinju.

Linta je to izjavio povodom 24 godine od stradanja tamošnjih Srba, a žrtve zločine bili su pretežno žene, deca i starci.

„Skoro svi napadi i zločini nad meštanima i paljenja srpskih sela vršeni su na najveće pravoslavne praznike, kao što su napad na srebrenička sela Zalazje i Sase i bratunačka sela Biljača i Zagon na Petrovdan, pokolj u Kravici na Božić, stradanje sela Loznica na Vidovdan i mnogi drugi. Glavni cilj napada jedinica Nasera Orića je bio da se u regiji Birač i srednjem Podrinju zatre svaki trag postojanju srpskog naroda iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika“, naveo je Linta u saopštenju.

On je ocenio da je i pored nesporih činjenica, Haški tribunal oslobodio ratnog komandanta Armije BiH Srebrenice Nasera Orića i da je time, po ko zna koji put, potvrdio da je politički sud u funkciji umanjivanja i omalovažavanja srpskih i uvećavanja i veličanja žrtava drugih naroda.

„Bošnjačka vlast u Sarajevu od završetka rata vodi politiku zataškavanja, prikrivanja i nekažnjavanja zločina nad Srbima, ne samo u srednjem Podrinju već širom BiH, i taj način duboko vređaju porodice žrtava i uništavaju bilo kakvu mogućnost uspostave međusobnog poverenja i pomirenja između naroda u BiH… Posebno zabrinjava politika dvostrukih standarda dela međunarodne zajednice čiji je cilj da se Srbi proglase genocidnim narodom a Bošnjaci isključivim žrtvama“, dodaje se u saopštenju.

Linta je dodao da, ako međunarodna zajednica iskreno želi trajni mir, stabilnost i pomirenje među narodima na Zapadnom Balkanu, onda treba da vodi politku odavanja počasti svim žrtvama i kažnjavanja svih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Na području Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice, Osmaka i šireg područja srednjeg Podrinja i Birča, u toku rata u BiH muslimanske snage pod komandom ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića ubile su oko 3.500 Srba, uglavnom na hrišćanske praznike.

(www.serb.rs)