Beograd pod okupacijom

bajden-serb.rs

Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden (foto:kanal5.com.mk)

Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden dolazi sutra u drugu zvaničnu posetu Srbiji, a bezbednosne mere tokom njegovog boravka u Beogradu biće podignute na najviši nivo.

O bezbednosti Bajdena i članova njegovog kabineta brinuće više hiljada policajaca, pripadnika domaćih i stranih bezbjednosnih službi i Vojske Srbije. Sa potpredsednikom SAD-a dolazi i njegovo lično obezbeđenje.

Iz bezbednosnih razloga, u ovom trenutku samo organizatori posjete znaju preciznu satnicu Bajdenovog boravka u prestonici Srbije. Očekuje se da će na Aerodrom „Nikola Tesla“ sleteti u prepodnevnim satima. Tu će ga dočekati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a svečani doček u Palati Srbije predviđen je u popodnevnim satima, ne prije 14.30.

Bajdena će u Palati Srbije dočekati premijer Aleksandar Vučić, a nakon toga predviđen je bilateralni sastanak dveju delegacija. U planu je i tet-a-tet sastanak Vučića i Bajdena, nakon čega slijede izjave za medije. Sa Bajdenom će u Beogradu razgovarati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U vreme njegovog dolaska režim saobraćaja u prestonici Srbije biće izmenjen. Koridor kojim će se kretati VIP kolona biće isključen za saobraćaj, kao i ulice u neposrednoj blizini.

Parkirani automobili, kante za đubre i svi drugi predmeti biće uklonjeni, a standardne mere koje se primenjuju prilikom dolaska najviših stranih državnika podrazumevaju i da se u zonama prolaska kolone.

Tada se na određeno vrijeme blokiraju i mobilni telefoni, spuštaju roletne, vare šahtovi i proveravaju podzemne cijevi i vodovi, a po krovovima zgrada postavljaju skriveni snajperisti.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve neophodne bezbednosne mere kada je reč o posetama potpredednika SAD Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena“, izjavio je danas pomoćnik direktora policije Ivan Ristić i zamolio na razumevanje zbog zatvaranja pojedinih saobraćajnica.

Nakon posete Beogradu, Džozef Bajden i članovi njegove delegacije odlaze u večernjim satima na tzv. Kosovo i tamo će boraviti dva dana. U Prištini će se sastati sa predsjednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

(www.serb.rs)