Bajatović sa 200.000 izbrisao krivicu i postao humanitarac

dušan-bajatović-serb.rs

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je samo jedan u nizu onih čije bi poslovanje trebalo preispitati ! (foto:www.e-novine.com)

DIREKTOR „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nagodio se s tužilaštvom i uplatio u humanitarne svrhe 200.000 dinara, pa je odbačena krivična prijava koju je protiv njega podnela Agencija za borbu protiv korupcije. Za istu sumu krivicu je „izbrisao“ i Živojin Vuletić, bivši član Upravnog odbora EPS.

Ova dva funkcionera, čiji su slučajevi dobili epilog tokom prošle godine, „zaradili“ su prijave zbog osnovane sumnje da su namerno izbegli da Agenciji prijave kompletan spisak imovine i prihoda ili su u svojim raportima napisali netačne podatke. Primenom načela oportuniteta (nagodbe), prijava je odbačena, uz „presudu“ da određeni iznos uplate kao humanitarna pomoć.

Zakon je, inače, propisao da za krivično delo prikrivanja imetka ili davanja lažnih podataka sledi zatvorska kazna od šest meseci do pet godina! U Agenciji, međutim, ukazuju da se nagodba sve češće koristi da bi se funkcioneri „amnestirali“ od prave odgovornosti.

– Volela bih da su se neki slučajevi završili drugačije, a ne odbacivanjem naših krivičnih prijava protiv funkcionera posle njihove uplate, takoreći, zanemarljivih iznosa u humanitarne svrhe – izjavila za „Novosti“ Tatjana Babić, direktorka ove nezavisne institucije.

Najbliže najstrožim kaznama tokom prošle godine bili su bivši predsednik Opštine Mladenovac Dejan Čokić, koji je uslovno osuđen na osam meseci zatvora, s rokom provere od godinu dana, i nekadašnji narodni poslanik Radoslav Mojsilović – uslovno šest meseci zatvora, rok provere od dve godine.

Na osnovu navoda Agencije, zbog neprijavljivanja imovine, ranije su podnete i krivične prijava protiv nekadašnjeg poslanika Dragana Tomića, a postupci traju protiv bivšeg člana Vlade Vojvodine Gorana Ješića, ali i predstavnika DS u Skupštini Srbije Dragana Šutanovca.

Funkcioneri neretko krše i zakonsku odredbu koja propisuje rokove za slanje imovinskih karti. Često im se dešava da „zaborave“ da podnesu izveštaj o imetku, posebno kad napuste funkciju.

ŽALBA ZBOG FOTELjA

Pred Agencijom traje postupak protiv Bajatovića i zbog sumnje da je u sukobu interesa. Ova nezavisna institucija „tereti“ ga jer, osim što obavlja funkciju prvog čoveka „Srbijagasa“, sedi u još nekoliko fotelja. Zato je odluka bila da se povuče s rukovodeće pozicije kompanije. Bajatović se žalio i postupak je u toku.

(www.serb.rs)