Bahatost države prema gradjanima se nastavlja.

srušena-kuća-koridor-10-serb.rs

Pomoćni objekat (levo) i srušena kuća (desno) (foto:www.juznevesti.com)

Piroćanka Mica Đorđević ostala je bez doma, jer joj je izvođač radova na trasi Koridora 10, greškom, umesto pomoćnog objekta, srušio porodičnu kuću.

Predstavnici firme koja izvodi radove na ulazu u Pirot na Koridoru 10 pre desetak dana srušili su kuću Piroćanki, iako je eksproprijacijom bilo predviđeno da se sruši samo pomoćni objekat koji se nalazi dvadesetak metara od kuće. Izvođač radova bez komenatara.

Iako je vlasnica kuće Mica Đorđević iz Pirota, učiteljica u penziji, poslednjih nekoliko godina „vodila bitku“ sa Državom, JP „Koridorima Srbije“ i izvođačem radova, firmom „Rubau“, na kraju je ipak, umesto pomoćnog objekta, ostala bez cele kuće.

Kako su tekli radovi, uslovi za život u Micinoj kući bili su sve teži. Ostala je najpre bez puta i prilaza do svog imanja, a na insistiranje porodice, napustila je kuću kada su joj odsečeni i struja i voda.

Sve vreme, od kako je urađena eksproprijacija, ona se obraćala nadležnima od kojih je, kako kaže, dobijala odgovore da su uslovi za život na ovom mestu mogući, sve do trenutka kada je pre nekoliko dana kuća potpuno srušena, po njenim rečima, nepropisno.

-Otišla sam prvo u Policijsku upravu u Pirotu da prijavim da je kuća srušena, a tamo su mi rekli da nema elemenata za krivično gonjenje. U Opštini su mi rekli da oni, kao institucija, nisu nadležni za rušenje kuća. Zato sam se obratila medijima, kako bi svi čuli kakve se stvari dešavaju prilikom izgradnje ovog auto-puta – kaže Mica.

Dokumentaciju je, kaže, dostavila i premijeru Aleksandru Vučiću prilikom posete Beloj palanci, predsedniku Tomislavu Nikoliću i ministarki Zorani Mihajlović, koji su joj, kako tvrdi, rekli da će problem biti rešen. Ali do danas se to nije desilo.

Izvođač radova bez komentara

Iz firme „Rubau“, koja izvodi radove na ovom delu auto-puta i koja je odgovorna za rušenje kuće, niko nije želeo da da bilo kakav komentar, dok su u „Koridorima Srbije“ tražili da im se pitanja „na koja mogu odgovoriti tek od ponedeljka“ pošalju mejlom.

Ljiljana Spasić Manić, advokat porodice čija je kuća srušena, kaže da se već 5 godina trude da urade eksproprijaciju za celu parcelu, ali da odgovora do danas nije bilo.

Sada, nakon rušenja kuće koja nije obuhvaćena eksproprijacijom, planiraju, kako kaže, podnošenje krivične prijave.

-Onaj koji je štetu naneo, moraće i krivično i materijalno da odgovara. Nakon ovoga, ja sam dobila telefonski poziv nekog predstavnika Koridora Srbije koji su samo rekli da će šteta biti nadoknađena. Još nema nikakvih informacija i naznaka kako i da li će se to desiti, ali nama predstoji mukotrpna borba ukoliko vlasti nastave da se ponašaju ovako – kaže advokat Ljiljana Spasić Manić.

Za srušenu kuću Micu i njene sinove veže mnogo toga. Sa suprugom i decom u njoj je živela više od 20 godina.

(www.serb.rs)