Albanci traže manje potpisa

riza-halimi-serb.rs

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi (foto:bujanovacke.co.rs)

Poslanici PPD smatraju da treba olakšati uslov za prijavljivanje lista manjina. Stranke Mađara i Bošnjaka se ne žale

USLOV od 10.000 potpisa, koliko ih je neophodno prikupiti da bi se prijavila lista za republičke izbore, važi i za stranke nacionalnih manjina, a političke partije Albanaca već se žale da bi to mogao da bude prag koji neće moći da preskoče. Ostale manjinske partije, međutim, navode da im neće biti problem da obezbede overene parafe.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi zatražio je od Vlade da razmotri mogućnost da se nacionalnim manjinama omogući da izborne liste prijave uz proporcionalan broj overenih potpisa.

Drugi predstavnik PDD u Skupštini, Šaip Kamberi, kaže ta stranka, upravo zbog potpisa neophodnih za ulazak u izbornu utakmicu, još nije odlučila o učešću na izborima:

– Albanska partija koja želi da učestvuje na parlamentarnim izborima mora da, u dve opštine, Bujanovcu i Preševu, prikupi po 5.000 potpisa, dok velike stranke prikupljaju, prosečno, po 100 potpisa po opštini.

U SVM, najvećoj mađarskoj stranci u Srbiji, kažu da uvek bez većih problema obezbede dovoljno parafa za prijavljivanje liste.

Slično tvrdi i poslanik SDA, Enis Imamović:

– Mi smo jedna od stranaka sa najdužim političkim i parlamentarnim stažom u našoj zemlji, sa stabilnom podrškom birača.

(www.serb.rs)