Albanci su juga Srbije sutra u Beogradu sa albanskim premijerom

vučić-rama-serb.rs

Vučić i Rama prilikom prošlog susreta u Tirani (foto:www.b92.net)

Politički predstavnici Albanaca iz opština Preševa, Bujanovca i Medvedje razgovaraće sutra u Beogradu sa albanskim premijerom Edijem Ramom o sveukupnom položaju Albanaca u te tri opštine.

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju i predsednik Demokratske partije Nagib Arifi očekuju da će teme razgovora biti političke prilike i ekonomski razvoj te tri opštine, kao i niz otvorenih pitanja s kojim se suočavaju lokalni Albanci.

„U pozivu za sastanak nisu navedene teme ali očekujem da ćemo razgovarati o sveukupnom položaju Albanaca u Preševskoj dolini, kao i o problemu nedostatka udžbenika na albanskom jeziku“, rekao je Beti Musliju, koji je i lider Pokreta za demokratski progres.

On je dodao da očekuje da će se razgovarati i o drugim temama značajnim za Albance, kao i da je poziv za sastanak lokalnim političkim liderima uputio ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka.

Edi Rama doputovao u Beograd

Albanski premijer Edi Rama doputovao je večeras u zvaničnu posetu Srbiji tokom koje će učestvovati na bezbednosnom i poslovnom forumu i razgovarati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Njega je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“  dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Rama i Vučić sutra ujutru će u hotelu Hajat svečano otvoriti šesti Beogradski bezbednosni forum raspravom o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope.

Nešto kasnije, albanski premijer će se odvojeno sastati sa predsednikom srpske vlade, a uveče će govoriti i na predstavljanju srpskog izdanja svoje knjige „Žrtvovanje“ u hotelu Kraun plaza.

Vučić i Rama će u petak u Nišu otvoriti prvi biznis forum srpskih i albanskih privrednika za koji se prijavilo 200 srpskih i više od 100 albanskih poslovnih ljudi.

(www.serb.rs)