160. godišnjica rodjenja Nikole Tesle

nikola-tesla-spomenik-vracar-srbija-serb.rs

Otkriven spomenik Tesli (foto:aktuelno.net)

Spomenik Nikoli Tesli povodom 160. godišnjice njegovog rođenja otkriven je u Karađorđevom parku kod Hrama Svetog Save.

10.jul 1856.  godine u selu Smiljani, kod Gospića u Hrvatskoj, rodjen je Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike. Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, medju kojima je i serija izuma (1896-1914) koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Spomenik Nikoli Tesli danas je, povodom 160. godišnjice rodjenja tog velikog američkog naučnika srpskog porekla, u Karadjordjevom parku u beogradskoj opštini Vračar otkrio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Istovetne, spomenike podižemo u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i poklonila čovečanstvu“, poručio je Nikolić.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, i od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, popručio je predsednik Srbije.

„Bio je čovek budućnosti, zato se o njemju ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh“, reko je Nikolić.

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, posato još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine iprijateljstvo naših država i naroda.

„Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo – i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata „, rekao je Nikolić.

Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva, podvukao je Nikolić.

Kako je rekao, od dečaka iz Smiljana, odraslog uz oca sveštenika srpske pravosalvne crkve, i majku koja ga je „uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o boju na Kosovu“, pre se moglo očekivati da nasledi parohiju, nego da postane najznačajniji naučnik u istoriji čovečanstva i pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzani civilizacijski hod.

Stvarajući Tesla je čovečanstvu podario i jednu dimenziju o kojoj se malo ili nikako govori – novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnosti, novi razvoj društva, država, sveta – novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svakodnevni život, rekao je Nikolić.

„Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio svakog čoveka ponaosob… Tesla je ostao van svog i naseg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, već je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem“, rekao je Nikolić.

Teslin doprinos popirma mitske dimenzije, a sam Tesla je u toj mitskoj dimenziji posato Prometej modernog doba, poručio je Nikolić.

„Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju i verovao da će ga tamo daleko u budćnosti, prepoznati u svom sjaju. Odbio je Nobelovu nagradu. Umire misno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi“, rekao je Nikolić.

Predsednik je položio venac na spomenik, a na svečanosti povodom otkrivanja spomenika reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde i Tamo daleko, a violinista Jonav Kolundžija izveo je kompoziciju „Bahov presto“.

Spomenik se nalazi na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke, a rad je vajara Nikole Koke Jankovića i dar dobrotvora Momčila Moše Todorovića.

(www.serb.rs)