„Zmija“ ponovo izabran za predsednika Kosova

Hasim-Taci-poternica-serb.rs

Hašim Tači zvani „Zmija“ (foto:www.telegraf.rs)

Poslanici Skupštine Kosova danas su u trećem krugu glasanja izabrali lidera Demokratske partije Kosova i zamenika premijera Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Za izbor Hašima Tačija zvanog „Zmija“ za predsednika Kosova glasao je 71 poslanik, njegov protivkandidat Rafet Rama nije dobio nijedan glas, dok je 10 glasova bilo nevažeće.

Poslanici su se o kandidatima za predsednika izjašnjavali tajnim glasanjem.

U trećem krugu predsednik je izabran ako za njega glasa 61 poslanik, što je prosta većina od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova. U prva dva kruga bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova.

Da bi Skupština mogla da glasa potrebno je da u sva tri kruga glasanja na sednici bude najmanje 80 poslanika.

Prilikom glasanja u trećem krugu u sali su bila 82 poslanika. U salu se posle drugog kruga glasanja vratio poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, koji je prethodno na zahtev opozicije napustio sednicu.

Izbor predsednika Kosova su ispred zgrade parlamenta pratili protesti i sukobi izmedju pristalica opozicije i policije Kosova.

„Zmija“ je u obraćanju poslanicima i gradjanima Kosova zahvalio na izboru na tu odgovornu funkciju i dodao da će uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući ustav i zakone Kosova.

„Garantujem vam da ću uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući Ustav i zakone Kosova. Radiću za red i zakon, služeći svim građanima Kosova bez razlike, kako bismo izgradili evropsko Kosovo“, rekao je „Zmija“.

On je zahvalio ambasadorima koji su prisustvovali sednici Skupštini Kosova, kao i poslanicima DPK, DSK, Srpske liste, poslaničke grupe Šest plus i nezavisnim poslanicima.

Posle izbora „Zmije“ počeo je vatromet u centru Prištine.

(www.serb.rs)