Vučić sa Mekejnom

Aleksandar-Vucic-Dzon-Mekejn-serb.rs

Premijer Aleksandar Vučić sa američkim senatorom Džonom Mekejnom (foto:www.telegraf.rs)

Premijer Aleksandar Vučić priredio je svečani doček i sastao se sa američkim senatorom Džonom Mekejnom koji predvodi delegaciju američkog Kongresa.

Vučić je posle razgovora sa američkim senatorom Džonom Mekejnom rekao da je sa senatorima razgovarao i o globalnim problemima, među kojima je i migrantska kriza i da im je kazao da Srbija ni u budućnosti neće podizati zidove jer to nije evropsko, niti civilizovano rešenje.

Vučić je rekao i da ga je susret sa američkim senatorima uverio da je veoma malo prepreka, ili da ih gotovo uopšte nema, kada je reč o stvaranju boljeg ambijenta i još boljih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Premijer Vučić rekao je da je pozvao američke zvaničnike da pomognu Srbiji u očuvanju mira i stabilnosti koji su ključni za ekonomski razvoj.

Vučić je rekao i da je „neozbiljan i neodgovoran“ svako ko misli da Srbija bez podrške SAD može da ostane na evropskom putu i da ekonomski napreduje.

„Mogao bih da pokazujem mišiće i izgovorim ružnu reč zbog 1999. godine, ali se pitam šta bi bio rezultat, da li će da dođe vise investitora, da se zaposli više ljudi…“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora sa delegacijom američkog Kongresa.

Sjedinjene Države, istakao je, pomažu Srbiji na evropskom putu, što je strateški cilj zemlje:

„Siguran sam da ljudi koji žele dobro zemlji to i razumeju“, rekao je premijer.

On je istakao da Srbija želi dobre odnose sa SAD i da se takve odgovorne politike ne stidi, već ponosi zbog nje.


Upitan u kojoj meri savezništvo Srbije i SAD u dva svetska rata može da pomogne saradnji, Vučić je rekao da se Srbija seća prijateljstva iz tih ratova, koje je potom izgubljeno 1999. godine.

„Vreme je da investiramo mnogo truda, energije i napora da bismo to poverenje ponovo uspostavili i ja sam zahvalan što senatori to čine, a i mi ćemo to da radimo“, rekao je Vučić.

On je dodao da se onaj ko misli da Srbija bez podrške SAD može da ostane na evropskom putu i da ekonomski napreduje ponaša neozbiljno i neodgovorno.

Vučić je rekao i da je cilj da Srbija ima dobre odnose sa svim velesilama, i dodao da će pri tom uvek štiti interese naše zemlje.

Navodeći da Srbija mora da se ponaša ozbiljno i odgovorno i da uloži više energije u dobre odnose sa drugim državama, Vučić je dodao i da će, „kad god bude imao vremena“, putovati ne samo u Vašington, već i u Berlin i u druge gradove kako bi vraćao stara i donosio nova prijateljstva.

Mekejn je rekao da SAD itekako prepoznaju napore Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom, napretku u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, ekonomskom napretku, kao i posvećenosti Srbije u pridruživanju EU.

„Živimo u opasnom svetu, broj izbeglica nikad nije bio veći od Drugog svetskog rata i to stavlja veći akcenat na odnose između naših zemalja, posebno zemalja koje su demokratski uređene a Srbija to jeste i to je postigla svojim napornim radom“, rekao je Mejekn.

Premijer Vučić se prethodno u Vladi Srbije sastao sa senatorom Bobom Korkerom, predsedavajućim Spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD.

Senator Mekejn je sa delegacijom američkog Kongresa ranije danas posetio privremeni prihvatni centar za izbeglice u Adaševcima, gde su ih ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i komesar za izbeglice Vladimir Cucić upoznali sa uslovima boravka u tom centru.

Mekejn je posetio i prihvatni centar za izbeglice u Šidu, zajedno sa Vulinom i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Mekejn: Sami odlučujete o NATO

Američki senator iz redova republikanaca Džon Mekejn potvrdio je da će se posle predsedničkih izbora u SAD, krajem ove godine, spoljna politika te zemlje promeniti. Upitan da li se to odnosi i na Srbiju i region, Mekejn je rekao samo tri puta „da“, ne ulazeći u detalje.

Govoreći vojnoj neutralnosti Srbije i eventualnog članstva u NATO, Mekejn je rekao da je to pitanje o kojem odlučuju Srbija i srpski narod.

„Kad je reč o članstvu u NATO, to je odluka koja je na Srbiji i na njenim građanima. Prioritet Srbije je priključenje Evropskoj uniji“, rekao je senator.

(www.serb.rs)