„Vojske Srbije i Grčke na zajedničkom zadatku“

srbija-grčka-prijatelji-serb.rs

Odnosi Grčke i Srbije ilustracija (foto:www.erepublik.com)

Vojske Srbije i Grčke danas su na zajedničkom zadatku koji opterećuje celokupan region, a to je migrantska kriza.

To je izjavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prilikom susreta sa grčkim kolegom u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, Diković se sastao sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom u Domu garde u Topčideru.

Diković je, takođe, najavio da Srbija namerava da se pridruži borbenoj grupi Evropske unije „Helbrok“ koju predvodi Grčka, dodajući da će već ove godine oficiri Vojske Srbije učestvovati na vežbovnim aktivnostima te borbene grupe.

On je zahvalio Grčkoj na principijelnoj politici i nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kao i na velikom profesionalizmu pripadnika oružanih snaga Grčke u sastavu Kfora, koji „nisu samo most saradnje s grčkim oružanim snagama, već i partnerskih odnosa sa snagama Kfora na prostoru Kosova i Metohije“.

Govoreći o budućoj saradnji, Diković je istakao da se ona ogleda u školovanju i usavršavanju kadra, nastavku zajedničkih vežbi i obuke pripadnika oružanih snaga, kao i podeli kapaciteta za obuku i usavršavanje.

Prema rečima admirala Apostolakisa, Srbija i Grčka sarađuju već dugi niz godina, a tokom današnjih razgovora bilo je reči o svim dosadašnjim aspektima saradnje dveju oružanih snaga.

(www.serb.rs)