Vlada Uzbekistana potvrdila smrt predsednika Islama Karimova

islam-karimov-serb.rs

Predsednik Uzbekistana Islam Karimov (foto:www.independent.co.uk)

Nakon oprečnih informacija o navodnoj smrti predsednika Uzbekistana Islama Karimova, vlada te zemlje potvrdila je da je predsednik preminuo u 78. godini.

Karimov će biti sahranjen u subotu, u rodnom gradu Samarkand.

Prethodno je agencija Interfaks javila da je Islam Karimov preminuo, što je preneo i Reuters, da bi kasnije ta agencija saopštila da je reč o “tehničkoj grešci”.

Nedugo nakon što je Sputnik preneo da pres-služžba uzbekistanske vlade nije objavila saopštenje o smrti predsednika, Reuters i BBC su javili da je Vlada Uzbekistana potvrdila da je Karimov umro.

AFP se sa istom informacijom poziva na državnu televiziju, a AP navodi da je informaciju o smrti Karimova potvrdio neimenovani kirgistanski diplomata i zvaničnik avganistanske vlade, koji su takođe potvrdili da će sahrana biti održana sutra.

Prethodno su AP i AFP javile da se Karimov nalazi u kritičnom stanju.

Svetski lideri već izjavljuju saučešće povodom smrti Karimova. To su učinili predsednik Gruzije Georgij Margvelašvili, kao i turski premijer Binali Jildirim, prenele su agencije.

Sputnjik je preneo da je Karimov hospitalizovan nakon izliva krvi u mozak, a njegova ćerka Lola Karimova je ranije na svojoj stranici na Instagramu navela da je njen otac na reanimaciji.

Na društvenim mrežžama mogla se pročitati informacija da uzbekistanski mediji pripremaju vanredno izdanje vesti u 18.30 po taškentskom vremenu, ali to se nije dogodilo.

Držžavni avio-nadzor Uzbekistana potvrdio je da će 3. septembra biti zatvoren aerodrom Samarkand, ali razlozi za to nisu saopšteni, navodi Sputnik. Ranije je javljeno da će aerodrom biti zatvoren za sve avione, osim za one sa specijalnom dozvolom za poletanje i sletanje.

Samarkand je rodni grad Islama Karimova.

Predsednik Uzbekistana Islam Karimov (78) nije viđen u javnosti od sredine avgusta, a vlada u Taškentu je prošlog vikenda priznala da je bolestan.

(www.serb.rs)