Turska zove NATO saveznike: Sirijci uz Ruse stižu

Turska poziva saveznike (foto:www.newsweek.com)

Turska poziva saveznike da pokrenu zajedničku kopnenu operaciju u Siriji jer je vojska sirijskog režima, potpomognuta ruskim vazdušnim udarima, nadomak granici.

Ako bi se takav scenario ostvario bio bi to direktan sukob NATO i Rusije, javlja Hina.

Velika zajednička kopnena operacija turskih partnera, među njima i Sjedinjenih Država, još je neizvesna.

„Želimo kopnenu operaciju. Postoji konsenzus, Turska će u njoj učestvovati . Bez kopnene operacije nemoguće je dobiti ovaj rat“, rekao je u Istanbulu novinarima turski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je da „Turska neće sama pokrenuti jednostranu kopnenu operaciju. Razgovaramo o tome sa saveznicima“. Zvanični Vašington zasada isključuje veliku ofanzivu.

Ali, zahtevi da se ta operacija pokrene pokazuje da je brzo rusko napredovanje poslednjih nedelja promenilo sukob u koji su se uključile regionalne i svetske sile.

Ofanziva predsednika Bašara al-Asada potpomognuta ruskim vazdušnim udarima i šiitskom milicijom, dovela je sirijsku vojsku 25 kilometara do turske granice.

Nadalje, kurdski borci koje Turska smatra neprijateljskim pobunjenicima, iskoristili su ofanzivu da zauzmu područja koja su dotad držale druge pobunjeničke grupe.

Takav razvoj događaja povećao je opasnost od vojnog sukoba Rusije i Turske.

Turska je u ponedeljak optužila Rusiju za „očigledan ratni zločin“, tvrdeći da je Rusija svesno gađala civilne mete nakon što su rakete pale na bolnice i škole i ubile 50 ljudi, a Moskva je te optužbe oštro odbacila. „Odnosi su u dubokoj krizi i Rusija žali, ali zna da nije inicijator ove krize“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svetske sile su na konferenciji o bezbednosti u Minhenu protekle nedelje dogovorile prekid vatre i dostavu humanitarne pomoći, ali to može početi tek krajem nedelje, a potpis na dogovor moraju da stave i zaraćene sirijske strane.

U međuvremenu, Damask tvrdi da je njegov cilj da ponovo zauzmu Alep, drugi najveći sirijski grad i zatvore granice s Turskom koja je, tvrdi Damask, služila kao glavna ruta pomoći za pobunjenike.

(www.serb.rs)