Teška odluka za Grke

turski-helikopter-grcka-serb.rs

Turski ‘Black Hawk ‘ vojni helikopter koji je sleteo u Aleksandrupoli na severu Grčke. (foto:en.protothema.gr)

Grčke vlasti se i dalje nisu oglasile povodom zahteva Turske za izručenje osmorice vojnika koji su učestvovali u pokušaju puča.

Kako je navela portparolka Vlade Grčke Olga Gerovasili, policija je uhapsila posadu turskog vojnog helikoptera, među kojima su dva majora, četiri kapetana i dvojica vodnika prve klase.

Porparoil vlade Gerovasili je rekla da će se „slediti procedura koju predviđaju međunarodni propisi, ali, pri razmatranju njihovog zahteva će se uzeti u obzir i njihovo učešće u pokušaju rušenja demokratskog uređenja i ustavnog poretka“.

Sajt „Proto tema“ navodi da Ženevska konvencija iz 1951. godine i propisi EU, međutim zahtevaju davanje političkog azila onima koji ilegalno uđu u neku zemlju, ako bi njihovim izručenjem bila ugrožena njihova sigurnost.

Turske vlasti pominju ponovno uvođenje smrtne kazne, a predsednik Tajip Redžep Erdogan je zapretio da će pučisti biti strogo kažnjeni, te je Grčka dužna da te turske vojnike, oficire, stavi pod posebnu zaštitu i ne samo da im da politički azil, već i putne isprave, da bi mogli da otputuju drugde, ukoliko to žele.

Vlada Grčke, međutim, ne želi da zaoštri odnose s Turskom, iako su ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova saopštila da Grčka poštuje Ženevsku konvenciju, kao i propise EU.

U ovom slučaju se radi, podseća „Proto tema“, o ponavljanju problema kakav je bio sa vođom borbene „Radničke partije Kurdistana“ (PKK) Abdulahom Odžalanom, pre 18 godina.

Pod pritiskom Turske, on je tada iz Sirije gde mu je bila baza, pobegao najpre u Rusiju, pa se u aranžmanu dela grčke Obaveštajne službe sklonio u Grčkoj, zatim je prebačen u Afriku, u Ambasadu Grčke u Keniji, gde je uz saradnju američke Obaveštajne službe CIA predat Obaveštjnoj službi Turske MIT i osuđen na doživotni zatvor.

Ta afera je 1999. duboko potresla tadašnju Vladu Grčke jer su opozicija i javnost u velikoj meri osudile izručenje Očalana.

„Ovog puta, Ankara je mnogo nervoznija nego tada, dok je u Grčkoj na vlasti levica koja smrtnim grehom smatra kršenje međunarodnih propisa u slučaju osoba progonjenih zbog svog političkog stava“, kao što su osmorica turskih oficira, zaključuje grčki sajt.

(www.serb.rs)