Tači kritikovao Hofera zbog stava da je Kosovo srpsko

Norbert-Hofer-austrija-serb.rs

Norbert Hofer lider desničarske Slobodarske stranke Austrije (foto:www.fpoe-parlamentsklub.at)

Kosovski predsednik Hašim Tači kritikovao je lidera desničarske FPO Norberta Hofera, koji se protivi priznavanju Kosova.

Kandidat Slobodarske stranke Austrije je nedavno tesno izgubio na predsedničkim izborima, a protivi se i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Hofer je, naime, i pre i posle predsedničkih izbora izjavio da je Kosovo i Metohija deo Srbije, kao i da Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske

Hofer, koji je poznat po tome što se javno protivi primanju Kosova u međnarodne organizacije, kaže i da jednostrani potezi u promeni statusa srpske pokrajine otežavaju proces pomirenja i uspostavljanja istinskog dijaloga, i time sprečavaju miran i prosperitetan život svih građana na Kosovu i Metohiji.

U vezi sa stavom koji ima prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, Hofer kaže da je Dejtonski sporazum važeći međunarodni sporazum, koji potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske“.

„Svi pokušaji određenih političkih činilaca u Evropi i van nje da se ovaj status promeni ili BiH još više centralizuje, i to mimo volje naroda Republike Srpske, naša stranka je uvek osuđivala. Iz tih razloga smo uvek podržavali napore rukovodstva RS, na prvom mestu predsednika Milorada Dodika, u vođenju samostalne politike, koja Srbima i svim drugim građanima RS obezbeđuje mir i stabilnost“, naglašava Hofer.

Tači, međutim, u autorskom tekstu za Euroaktiv, navodi da, poput svojih desničarskih kolega u Francuskoj i Nemačkoj, Hofer napada „etabliarnu spoljnu politiku Austrije koja priznaje nezavisnost Kosova“.

Hofer je, kako navodi Tači, „javno rekao da bi bilo pogrešno primiti Kosovo u međunarodne organizacije jer bi to samo izazvalo probleme“.

„Mi na Kosovu smo bili šokirani da jedan poliitičar može da se popne gotovo do mesta nacionalnog predsednika na platformi koja odbacuje decenije progresivene politike“, piše Tači uz ocenu da je ta politika pomogla Balkanu da prevaziđe mržnju i nacionalizam.

Za razliku od toga, Hoferova politika je, po njegovom mišljenju, zasnovana na sukobu civilizacija i promovisanju teorije da Islam nije kompatibilan s Evropom, a to čini da se Kosovo, Albanija i Bosna, gde muslimani čine veliki deo stanovništva, osećaju isključeni, a ne kao deo Evrope u kojoj su, po Tačijevom mišljenju, oni živeli ne samo vekovima već „milenijumima“.

(www.serb.rs)