Sukob predstavnika SAD i Rusije zbog KiM

unesko-serb.rs

Sa sednice Uneska foto: www.unesco.org

Visoki zvaničnici Rusije i SAD su na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu izneli suprotstavljene stavove o kandidaturi Kosova u toj agenciji UN.

Glasanje o predlogu za prijem Kosova u Unesku trebalo bi da bude u ponedeljak.

„Svaka politizacija kulturnih veza je neprihvatljiva“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na 38. Generalnoj skupštini Uneska koja zaseda od utorka.

„Neke naše kolege pokušavaju na svaki način, dobar ili loš, da nametnu pitanje prijema Kosova, u grubom kršenju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je on i dodao da je to „vrlo opasna procedura“.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Antoni Blinken rekao je, s druge strane, da je pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova odvojeno od kandidature u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

„Nesumnjivo postoji put za pristup Kosova organizaciji, put koji nije blokiran rezolucijom 1244“, rekao je Blinken obraćajući se Generalnoj skupštini Uneska nekoliko sati posle Lavrova.

„To nije pitanje priznavanja ili nepriznavanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizovane agencije kao Svetska banka i MMF podržavaju njegovu kandidaturu“, rekao je on.

Agencija Frans pres podseća da je rezolucija 1244 UN usvojena 1999. godine i određuje kraj sukoba na Kosovu, predviđajući značajnu autonomiju za Kosovo koje je bilo deo tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, i ne pominjući njegovu nezavisnost.

Francuska agencija dodaje da se dva glavna pravoslavna manastira na Kosovu, manastir u Peći i Dečani, nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, i da Beograd ne želi da Priština bude primljena u Unesko, čime bi se odgovornost za te manastire prebacila na Prištinu i što bi obeležilo jednu etapu ka kosovskom pristupanju UN.

(izvor-B92)