Sud u Francuskoj odbio zahtev za izručenje Haradinaja Srbiji

Odbijen zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji (foto:www.voal.ch)

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinulo mu meru zabrane napuštanja teritorije Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Tači: Oslobađanje Haradinaja je dobra vest za Kosovo

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da je odluka francuskog suda o oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja dobra vest za Kosovo.

U prvoj reakciji na ovu odluku Tači je na Fejsbuk profilu napisao da je ova odluka dokaz nepravednih optužbi Srbije prema pripadnicima OVK.

„Presuda suda u Kolmaru da se gospodin Haradinaj vraća na Kosovo je dobra vest za njegovu porodicu, saradnike i sve građane Kosova. Još jednom je dokazano da su optužbe Srbije protiv Oslobodilačke vojske Kosova nepravedne i protivne demokratskim principima”, napisao je Tači.

DSS: Haradinaj praktično aboliran

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je odlukom francuskog suda da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom Haradinaj praktično aboliran.

„Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije”, poručuju iz DSS-a.

Sud u Francuskoj je najgrublje prekršio međunarodno pravo, navode u DS S, i dodaju da je EU time pokazala ogroman rakorak između prakse i proklamovanih tzv. evropskih vrednosti.

Ta odluka predstavlja sramotan dokaz prevlasti politike i geostrateških interesa vodećih zemalja Evropske unije nad vladavinom prava i međunarodnim obavezama, smatraju u DS S, a Srbiji, dodaju, nije mesto u takvoj EU.

Dragan Marković Palma: Haradinaj je ratni zločinac,odluka politička

Današnja odluka suda u Francuskoj je još jedna u nizu političkih, a ne pravnih odluka, kao što je bio slučaj i u Haškom tribunalu, a Ramuš Haradinaj jeste i ostaje ratni zločinac, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

„Više nema sumnje da međunarodni sudovi postoje samo za Srbe, a posebno Haški tribunal, koji je sudio samo onima koji su branili Srbe i branili svoju zemlju, a oslobađali zločince poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Ante Gotovine”, istakao je Marković u izjavi za javnost.

„ Nije slučajno što Albanci na jugu Srbije i njihov vođa, Jonuz Musliju, kažu da im je predsednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić. Musliju je dobio zeleno svetlo od međunarodne zajednice za to što je izgovorio sa napisanim tekstom”, izjavio je Marković i upitao kako bi se Francuzi osećali da neko kod njih kaže da mu predsednik nije Oland nego predsednik neke druge države.

„ Ramuš je komandovao za vreme terorističkih akcija OVK operativnom zonom ‘Metohija’, gde su se dešavali najstrašniji zločini nad Srbima, Romima i Albancima. Ramuš Haradinaj je komandovao masakrom u Radonjićkom jezeru i kidnapovanjima i ubistvima. Mnoga ubistva je i sam priznao u svojoj knjizi”, podsetio je Marković.

„Još jedno puštanje na slobodu zločinca Ramuša Haradinaja nam govori šta možemo očekivati od Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK. I tu ćemo dobiti političke odluke i biće osuđeno nekoliko portira, a nijedan albanski zločinac koji je komandovao teorističkim akcijama”, rekao je Marković i pozvao međunarodnu zajednicu da se vrati pravdi.

Slavlje na ulicama Prištine

PRIŠTINA – Oslobađanje opozicionog lidera i bivšeg kosovskog premijera od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima od francuskog suda u Kolmaru dočekana je u Prištini sa vatrometom i pucnjavom.

Građani Prištine slave oslobađajuću presudu za Haradinaja, a na prištinskim ulicama ođekuju pucnji.

Apelacioni sud u Kolmaru u Francuskoj danas je odbacio zahtev za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je uhapšen na granici Švajcarske i Francuske 4. januara.

Srbija ga potražuje zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu.(Tanjug)

 

Drecun: Odluka suda ohrabriće ekstremiste

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

„Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka”, rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

„Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima”, naveo ej Drecun.

Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.

„Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca”, smatra Drecun.

On je dodao da mu se čini da je cela priča oko Haradinaja „dobro smišljena politička igra između onih koji su bili na čelu terorističke OVK, a prevashodno Tačija i Haradinaja”.

Napominjući da je upozoravao da postoji opasnost od ovakvog scenarija, Drecun smatra da će Haradinaj sada biti neka vrsta nacionalnog heroja. (Tanjug)

(www.serb.rs)