SPC u Vatikanu ugovarala papinu posetu Srbiji

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja (foto:inyarwanda.com)

Papa Franja primio je u subotu u Vatikanu delegaciju SPC-a u kojoj su bili mitropolit Amfilohije, episkop bački Irinej i bivši ambasador Darko Tanasković.

Teme nenajavljenog sastanka u Rimu bile su kanonizacija kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, ali i mogućnosti za papinu posetu Srbiji tokom ove ili sledeće godine.

U Srpskoj patrijaršiji  je potvrđeno da se delegacija SPC sastala sa papom, ali o detaljima razgovora juče niko nije hteo zvanično da govori.

Poseta je organizovana daleko od očiju javnosti, a prijem nije čak ni najavljen protokolom.

Poseta predstavnika Srpske crkve papi Franji u inače zatvorenoj vatikanskoj administraciji tretirana je kao privatna audijencija, bez saopštenja i iznošenja detalja razgovora.

Izaslanici Srpske patrijaršije, prema saznanjima , ponovili su papi razloge zbog kojih se SPC protivi proglašenju Stepinca za svetitelja, ali i pozdravili njegovu želju da konačnoj odluci prethodi široka stručna rasprava o njegovoj ulozi u stvaranju NDH i genocidu nad srpskim narodom.

Dvojica vladika i ambasador Srbije pri Unesku založili su se za što skoriji početak dijaloga o ovom pitanju.

„Poglavaru Rimokatoličke crkve predočen je i načelan stav patrijarha Irineja, da se ne protivi njegovoj poseti Srbiji u svojstvu šefa vatikanske države. Papi je, međutim, ukazano i da je za druge forme posete neophodno zeleno svetlo Moskovske patrijaršije, čiji bi stav mogao da bude presudan“ saznaje list u vrhu SPC.

Prijemom izaslanika SPC u svojoj rezidenciji u Rimu papa Franja je pozitivno odgovorio na molbu patrijarha Irineja, koji je to od njega zatražio pismom od jula prošle godine. Delegacija Srpske patrijaršije (vladike Amfilohije, Irinej i Darko Tanasković) ubuduće će u Vatikanu biti tretirana kao stalno izaslanstvo Srpske patrijaršije za kontakte sa Svetom stolicom i papom Franjom lično, što je takođe bio zahtev poglavara SPC.

Mitropolit Amfilohije i episkop Irinej zaduženi su, između ostalog, za odnose Srpske patrijaršije sa Svetom stolicom. Dvojica arhijereja bila su članovi gotovo svih delegacija SPC koje su se prethodnih godina u Rimu i Beogradu sastajale sa vatikanskim zvaničnicima. Papa Franja, posle Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, treći je poglavar Rimokatoličke crkve koga su posetila dvojica srpskih vladika.

(www.serb.rs)