SAD: Rusija koristi novi špijunski avion u Siriji

Tupolev-Tu-214R-rusija-serb.rs

Najnoviji avion za radio-tehničko i optičko-elektronskog praćenja Tupolev Tu-214R Ruske vojske (foto:commons.wikimedia.org)

Najnoviji avion za radio-tehničko i optičko-elektronskog praćenja Tu-214R, prema podacima CNN, nedavno je stigao u rusku bazu u provinciji Latakija u Siriji.

SAD pretpostavljaju da Rusija koristi najnoviji špijunski avion za radio-tehničko i optičko-elektronsko špijuniranje Tu-214R koji omogućuje da se prate protivničke snage, prenosi CNN, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Prema podacima ovog izvora, avion ovog tipa stigao je nedavno na rusku bazu u provinciji Latakija. Nema zvanične potvrde ove informacije sa ruske strane, javlja Sputnjik.

Predstavnik SAD je naglasio da su sistemi praćenja Tu-214R veoma tačni.

Prema njegovim rečima, radi se o naprednom špijunskom avionu koji je ojačan radarskim sistemima za sve vremenske uslove i elektronsko-optičkim senzorima koji daju slike analogne fotografijama. Avion, kako tvrde predstavnici SAD, može pratiti signale i razgovore među snagama protivnika. Sličan avion će „potencijalno dati Rusima veće mogućnosti praćenja američkih aviona u Siriji“, saopštio je predstavnik američke administracije.

(www.serb.rs)