Ruže za vojnike iz Dobrovoljačke završile u kontejneru

dobrovoljacka-1-serb.rs

Sramota (foto:www.klix)

Sarajevski komunalci bacili cveće i sveće koje su na mesto zločina položile majke pripadnika JNA ubijenih prilikom povlačenja iz Sarajeva

Bele ruže koje je Bogdanka Tomović, majka  devetnaestogodišnjeg Zdravka Tomovića, ubijenog prilikom napada na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položila na mesto pogibije svog sina, komunalci su odmah po njenom odlasku bacili u smeće. Tako je bilo i sa svećama koje su ova majka i roditelji i rodbina drugih vojnika poginulih u masakru 1992. godine, zapalili u znak sećanja na svoje najbliže. Postupak sarajevskih komunalaca je do sada nezabeležen delom i zbog toga što su mesto ranije obezbeđivali federalni policajci.

Odmah se oglasio i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković koji je ocenio da je čin komunlaca sramotan.
„Bacanje ruža u smeće sramotan je čin i to nije Sarajevo. Naša veličina je baš u tome što smo nakon svih stradanja koja smo prošli, uvek prvi pružali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji, ali majkama koje su izgubile sinove, mora se dozvoliti da na to mesto polože cveće“, napisao je Konaković na svom „Fejsbuk” profilu.

Delegacija Republike Srpske sa kojom su bile i porodice 42 vojnika stradala prilikom povčlačenja iz Sarajeva, u Dobrovoljačku su došli u tri autobusa i nekoliko privatnih automobila i to uz jake mere policijskog obezbeđenja. Na mestu ubistva služen je verski pomen, zapaljene sveće i položeno cveće.

Pre dolaska delegacije iz RS u Dobrovoljačkoj su se, nedeleko od mesta na kome su napadnuti i ubijeni  vojnici nekadašnje JNA, okupili pripadnici „Zelenih beretki” koji su položili vence i odali počast onima koji, kako su rekli, život dali za svoj grad i domovinu. Postupak sarajevskih komunalaca ne bi trebalo da čudi obzirom na atmosferu koju su proteklih dana stvarali federalni mediji sa njihovom verzijom događaja s početka  maja 1992. godine. U Sarajevu su, naime, potencirali priču kako su to bili dani u kojima su „ herojskim otporom patriotskih sanaga golobradi sarajevski mladići, entuzijasti, patrioti i dobrovoljci slomili kičmu ‘velikoj Srbiji’ tako što su sprečili snage JNA da zauzmu zgradu Predsedništva BiH, a time i izvrše državni udar te promene tok rata i kompletnu istoriju BiH“. Bez obzira što se zna da su 2. i 3. maja u Sarajevu ubijena 42 pripadnika JNA, 71 ranjen, a 207 zarobljeno, federalna štampa i dalje negira zločin i tvrdi kako je  na ovaj dan 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici došlo do „vatrenog okršaja između branioca Sarajeva i JNA“, te kako je u „toj bici, koju je i Tribunal u Hagu označio legitimnom vojnom operacijom, stradalo samo sedam pripadnika ‘Jugo vojske“.

cvece-serb.rs

I još jednom sramota . (foto:Kliks.ba)

Na takve i slične poruke iz Sarajeva, koje ne samo da ne priznaje zločin u Dobrovoljačkoj, već i sve druge počinjene nad Srbima u tom gradu, zvaničnici Republike Srpske odgovaraju da je žalosno da niko do sada nije odgovarao za zločin u Dobrovoljačkoj, ali i sve druge zločine nad Srbima.

„Oni koji su odgovorni za napad na dedužne mlade vojnike svakako treba da odgovaraju”, izjavio je u Sarajevu predsednik Narodne skupštine RS (NS RS) Nedeljko Čubrilović.

On je izrazio očekivanje da će na mestu stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj biti postavljena spomen-ploča, bez obzira što to političari iz tog grada godinama odbijaju.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić ocenio je da bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću, što je, po njegovom mišljenju, glavni problem zbog koga ni nakon 24 godine od mučkog ubistva pripadnika JNA još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce.

„Mi u RS nemamo problem da se bilo gde poklonimo žrtvama, ali očigledno da u Sarajevu postoji ta matrica iz devedesetih godina”, rekao je Stevandić.

(www.serb.rs)