Rusiji treba više hrane iz Srbije

izvoz-u-rusiju-serb.rs

Rusko tržište široko je otvoreno za hranu proizvedenu u Srbiji (foto:www.poljomagazin.com)

Izvoz jabuka i krušaka dostigao 83 miliona dolara, ali kupci iz te velike zemlje traže više svinjskog mesa i mlečnih proizvoda

Rusko tržište široko je otvoreno za hranu proizvedenu u Srbiji, ali količine mesa, mleka, voća i povrća koje mi trenutno možemo da ponudimo nisu dovoljne da zadovolje zahteve partnera u Rusiji. Ovo je zaključak koji je iznela ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković nakon dvodnevnih razgovora sa predstavnicima ruske delegacije koji su boravili u Srbiji.

Ona je, takođe, naglasila da je ruska strana evidentno zadovoljna kvalitetom proizvoda koji Srbija isporučuje, a čije su količine prošle godine udvostručene. Najuspešniji su voćari koji su izvezli svežih jabuka i krušaka u vrednosti više od 83 miliona dolara.

– Dobro je i što smo dosta izvozili mleko, mlečne prerađevine, namaze od sira…. Potvrđeno je da ruska strana i nadalje očekuje velike količine voća, ali i veće isporuke povrća – rekla je Bogosavljević-Bošković, ističući da je poseta ruske delegacije Srbiji bila veoma korisna.

Zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergej Levin ocenio je saradnju sa Srbijom kao uspešnu, ali i perspektivnu. Dodao je da će predočeni planovi uvećati obim razmene.

Srbija formalno nema nikakve prepreke za povećanje izvoza na rusko tržište. Najveće su šanse za izvoz svinjetine, jer je na snazi ruski embargo za uvoz ovog mesa iz EU. Za plasman mesa, mleka, suhomesnatih i mlečnih proizvoda dozvolu trenutno ima 51 objekat u Srbiji. Prema podacima sa sajta ruske Federalne službe za fitosanitarni i veterinarski nadzor, svinjetinu bez ograničenja može da izvozi 11 domaćih kompanija među kojima su – „Juhor”, „Neoplanta”, „Matijević”, „Koteks”, „Nedeljković”, „Big Bul”, „Đurđević”, Industrija mesa „Topola”, „Karneks”…

– Mi smo pre dve godine počeli da izvozimo količine koje su bile na raspolaganju. Zadovoljni smo, ali verujemo da mogu biti i veće. I dalje je veliki problem transport, jer tranzit ove vrste mesa ide preko luke Bar i traje 45 do 60 dana – rekla je ministarka, podsećajući da EU, osim što ne dozvoljava uvoz svinjetine, zabranjuje čak i prevoz svinjetine preko svoje teritorije zbog toga što Srbija i dalje vakciniše svinje protiv klasične svinjske kuge.

Prema istom izvoru, dozvole za izvoz mleka i mlečnih proizvoda ima više od deset kompanija iz Srbije. Zbog veće isplativosti plasiraju se uglavnom mlečni proizvodi. Ovoga puta predstavnici ruskog ministarstva poljoprivrede odlučili su da posete po jednog predstavnika ove dve za njih značajne industrije – kompaniju „Matijević” i „Imlek” odakle, kako nezvanično saznajemo, nose „izuzetno pozitivna iskustva”.

Obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa Rusijom u stalnom je rastu, navode u Ministarstvu poljoprivrede. U 2014. bio je 312 miliona dolara, a suficit na strani Srbije iznosio je 252 miliona dolara. U prvih 10 meseci 2015. zabeležen je najveći rast izvoza u količini poljoprivrednih proizvoda, prevashodno mleka i mlečnih proizvoda. U ukupnom izvozu učešće poljoprivrede povećava se iz godine u godinu – 2012. bio je 17,1 procenat, a 2015. oko 36,4 odsto.

(www.serb.rs)