Rusija će razmotriti zahtev o nabavci S300

s-400-rusija-serb.rs

Moderniji protivavionski raketni sistem S 400 (foto:www.zerohedge.com)

Rusija će razmotriti tahničke detalje zahteva Srbije o nabavci naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S300 iz te zemlje, poručio je danas zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin.

„Obezbedićemo direktnu podršku savezniku na Balkanu. U najskorije vreme razmotrićemo vaše molbe”, rekao je Rogozin na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Srbiji prilikom nabavke sistema S300, za koji je srpski premijer rekao da su za našu zemlju preskup, ni Rogozin ni Vučić nisu želeli da iznose detalje razgovora koji je u toku, a koji će prema srpskom premijeru trajati još mnogo meseci.

Rogozin je rekao da se Rusija ne meša u bezbednosna pitanja Srbije, koja kako je poručio, ima pravo da nabavlja visoko efikasno neofanzivno naoružanje.

„Kako Srbija procenjuje svoju bezbednosnu situaciju je njeno lično pitanje, mi samo razmatramo tehničke detalje”, ukazao je Rogozin.

Govoreći o tome da li Srbija, koja je na evropskom putu može imati problema zbog saradnje sa Rusijom, kojoj je EU uvela sankcije, Rogozin je rekao da i zemlje Unije ukidaju sankcije tamo gde im odgovara, a sprovode ih tamo gde „uopšte nemaju interes”.

„Mislim da nema rizika za Srbiju, ili za evropski izbor Srbije”, poručio je Rogozin.

On je ocenio da učešće u NATO ne omogućava dodatnu bezbednost, te podvukao da je Srbija 1999. godine imala sistem odbrane S300, da ne bi bilo razrušenih zgrada po Beogradu i Srbiji.

Vučić: Da budemo svoji na svome i da nas niko ne dira

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta i da novac za nabavku ‘nora’ i ‘lazara’ 2 i 3 ne ide iz državnog budžeta, poručivši da Srbija neće sasvim sigurno biti žrtva ničije agresije i laka meta.

On je istakao da zemlje u regionu imaju obaveze, po pitanju naoružanja, kako po Dejtonskom sporazumu, tako i drugim ugovorima, što drugi ne poštuju i tvrde da je Srbija nervozna.

„Ja nisam nervozan nego zabrinut. Balističke rakete i lansirane rampe koje su planirane da se nabave u Hrvatskoj imaju domet od 300 i 350 kilometara. Možete iz Zagreba ili bilo kod drugog mesta da gađate bilo koje mesto u centralnoj Srbiji”, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, javlja Tanjug.

Istakavši da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo Srbija vojno neutralna, Vučić je primetio da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja.

„Mi smo vojno neutralni, ne idemo ni u jedan vojni savez, čuvamo ljumoborno svoju slobodu. Ne treba da govore da je naša pretnja što ćemo da zaštitimo svoju zemlju, jer je to naša ustavna obaveza, a ne pretnja. Za koga se to neko sprema, to treba da kaže, jer se oružje ne uzima sigurno za muzeje”, naveo je Vučić.

Ponovio je da je molio SAD i hrvatske prijatelje da se ne naoružavaju, zato što u Srbiji smatramo da su mir i stabilnost nešto što je najpotrebnije za ceo region.

„Srbija neće biti žrtva bilo čije agresije i laka meta. Kao što je govorio pokojni Broz – živimo kao da će sto godina biti mira, ali pripremamo se kao da će nas neko napasti sutra”, rekao je Vučić.

Navodeći da je s Rogozinom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji, naglasio je da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

„Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta već državnih kompanijama”, objasnio je Vučić, a „neznalicama” poručio da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju.

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite predavanja svima drugima, primetio je Vučić i dodao da načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković nije govorio neistine, jer Srbija razvija svoje oružje.

„Onima, koji ne vole toliko svoju zemlju da bi voleli da uvek bude najzaostalija i nesposobna, poručujem da su autoprojekcijom, polazeći od sebe i onih koje su podržavali, došli do zaključka da nemamo mogućnosti. Videćete uskoro neke od tih sistema uključene u Vojsku Srbije”, rekao je premijer.

Srbija najviše ulaže u sopstvenu proizvodnju i nastaviće to da radi, dodao je i najavio da će uskoro početi serijska proizvodnja „nora” i „lazara” i da će MUP dobiti 20 borbenih oklopnih vozila, a vojska četiri. „Imaćemo od municije gotovo sve na raspolaganju od 55 do 155 milimetara, sve ono što nismo imali. Sve ćemo da proizvodimo u Srbiji i za to su sredstva obezbeđena”, rekao je Vučić dodajući da postoje sredstva koja Srbija ne proizvodi, a koje proizvodi Ruska Federacija, te da je i o tome razgovarano sa prijateljima iz Rusije, ali da se o detaljima ne može govoriti.

Konstatovao je, međutuim, da Srbija nema novca da plati najveću cenu i da može za male količine određenog oružja da obezbedi novac.

„Ruska strana je bila koretna i konkretna time što je ponudila bolje uslove nego za bilo koga drugog. Pred nama su meseci i godine razgvora o tome”, dodao je on.

Upitan za ruski sistem protivvazdušne odbrane S 300, Vučić je kazao da je on preskup za nas, ali da je ruska strana izrazila želju da pomogne kroz određene aranžmane.

Vučić je, inače, ovom prilikom od Rogozina dobio na poklon upravo maketu sistema S 300.

Ponovio je da je Srbija za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima, da nikada nikoga neće napasti, ali da mora da štiti svoju teritoriju i građane.

„Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa. Želimo samo da budemo svoji na svome i da nas niko ne dira”, istakao je Vučić zahvalivši Ruskoj Federaciji zato što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

rogozin-vučić-serb.rs

Rogozin obećao podršku i poklonio maketu S-300 (foto:rs.n1info.com)

Vučić s Rogozinom o posredovanju u izvozu Fijata u Kazahstan

Premijer Aleksandar Vučić kazao je da bi već nakon 15. januara moglo doći do dogovora o izvozu određene količine Fijatovih vozila u Kazahstan.

On je na pres konferenciji koju je držao zajedno sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, rekao da ga je zamolio da prilikom susreta s potpredsednikom kazahstanske vlade posreduje u tom poslu.

Taj bi posao, kako je rekao, bio značajan ne samo zbog zarade, već pre svega zbog odnosa prema italijanskom investitoru, ali i zbog daljih ulaganja u auto industriju.

Vučić je s Rogozinom razgovarao i o proizvodnji delova za automobile, gde bi, kako je naveo, trebalo da sagledamo da li naša industrija može to da radi za rusko tržište, posebno sada i u onom delu koji su ranije pokrivale turske komanije, a koje su od 1. januara, što se ruskog tržišta tiče, pod sankcijama.

Premijer je rekao da je sa Rogozinom govorio o tome kako da se dobri i korektni politički odnosi pretvore u još bolje ekonomske veze, kako bi obe zemlje imale više uspeha na tom polju.

„Rusija je jedna od zemalja sa kojima imamo najveću trgovinsku razmenu, ali ona može i mora da bude mnogo značajnija”, rekao je Vučić i dodao da se određeni prostor na ruskom tržištu otvorio i nakon što je ta zemlja uvela sankcije Turskoj.

Bilo je reči i o podršci hemijskom kompleksu u Srbiji, pre svega pančevačkoj Azotari i MSK, rekao je Vučić, dodajući da je za Srbiju izuzetno značano da postoji dugoročno prihvatljiva cena gasa, budući da proizvodnja gotovo u potpunosti zavisi od dogovora sa ruskom stranom.

Razgovaralo se i o izgradnji dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, koji treba da bude proširen za milijardu kubih metara.

Bilo je reči i o saradnji ministarstava poljoprivrede, izdavanju bankarskih garancija i investiranju u srpske fabrike za proizvodnju hrane i pića, budući da se uvođenjem sankcija Turskoj, otvorio veliki prostor za srpske fabrike na ruskom tržištu.

Kako je naveo, bilo je reči i o građevinarstvu, gde se takođe otvorio prostor za srpske kompanije, kao i o drugačijem načinu izdavanja dozvola, dok je istovremeno velika pažnja posvećena i turizmu s ciljem da se privuče što veći broj turista iz Rusije u našu zemlju i obrnuto.

„Za ruske turiste Srbija je nepoznata zemlja, malo znaju i mislimo da postoji veliki potencijal u banjskom, verskom turizmu, kao i za posete Beogradu”, rekao je Vučić.

Prostor za proširenje saradnje u poljoprivredi i građevini

Zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin izjavio je danas da postoji prostor za povećanje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije, a da se od 1. januara otzvorio „prozor saradnje” i u građevinarstvu.

Rogozin je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, poručio da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, kao i da izvoz može da bude i veći.

„Privrede velikih zemlja EU nalaze se u teškom stanju i Rusija se našla u komplikovanom stanju, ali mi vidimo prozor mogućnosti saradnje Srbije i Rusije i to u poljoprivredi…. Odnos između Rusije i Srbije treba što da pretvorimo u relani privredni uspeh”, rekao je Rogozin.

Nada se i da saradnja može da se proširi i na proizvodnju auto delova, koji su se do sada proizvodilio u Turskoj, ali je ta saradnja ukinuta zbog sukoba koji je nastao nakon obaranja ruskog aviona.

Kaže da bi i više ruskih turista moglo da obiđe Srbiju, ponovivši reči premijera da je za njih Srbija nepoznata zemlja, te da zbog iste, pravoslavne vere ima prostora i za unapređenje „verskog turizma”.

Dodaje i da dve zemlje podržavaju jedna drugu, da Rusi osećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu”.

Rogozin je rekao i da se razmišlja o otvaranju helikopterskog centra u Srbiji, jer naša zemlja nije podržala sankcije Rusiji.

Vučić: Ne mogu da pritiskam Dodika za referendum

Premijer Vučić izjavio je danas da ne želi nikakvim pritiscima da utiče na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne raspisuje referendum, jer to treba da bude suverena odluka RS, slagala se s tim Srbija ili ne.

„S Dodikom sam odavno razgovarao i o referendumu. Svoj stav i sud o tome nisam menjao, ono što sam rekao možda sam ponovio, a ostalo je na njemu i suverena je odluka RS”, rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji koju je držao zajedno sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, rekao da ne želi pritiscima da utiče na Dodikovu odluku niti da odnose Srbije i Republike Srpske svodi na one „iz vremena Miloševića i Karadžića kada su dizali barijere na Drini”.

„Mi ne moramo oko svega da se složimo, niti je to moguće”, primetio je Vučić.

 

(www.serb.rs)