Republika Srpska obeležava svoj dan

republika-srpska-serb.rs

Republika Srpska obeležava svoj dan (foto:www.svevesti.com)

U Banjaluci je obeležen 9. januar, Dan Republike i krsna slava svetog arhiđakona Stefana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Banjaluku na obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana, a prvo će razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vučić je u Banjaluku doputovao u pratnji ministara Vlade Srbije.

Njega je na aerodromu u tom gradu dočekala premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Grad nadleću helikopeteri, a u centru su raspoređene jake mere bezbednosti.

Posle sastanka sa Dodikom predviđena je Svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“, kao i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Obeležavanje Dana RS i njene slave počelo je jutros u devet sati svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio srpski patrijarh Irinej.

Liturgiji su, u ime Vlade Srbije, prisustvovali ministri pravde i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, a u ime Srpske premijerka te zemlje Zzeljka Cvijanović i predsednik Dodik.

Iako je sinoć na ulicama Banjaluke bio veliki broj ljudi koji su, noseći zastave Srbije i paleći baklje, skandirali „Srbija“, „Kosovo je srce Srbije“ i „Republika Srpska“, a zatim u ponoć ispratili vatromet, danas na ulicama glavnog grada RS ima tek poneki prolaznik.

I na platou ispred ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja primetan je mnogo manji broj građana nego ranijih godina, uprkos tome što je vreme relativno toplo za ovo doba godine.

Zbog praznika zatvorena je većina prodavnica, a retke mušterije dočekuju samo kafići, restorani i ulični prodavci.

Kako mediji RS prenose saopštenje Auto-moto savez Republike Srpske, zbog obeležavanja Dana RS na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

(www.serb.rs)