Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

radovan-karadzic-hag

Radovan Karadžić (foto:news.joins.com)

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasio krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Na ovu presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaju pravo da ulože žalbu, a do pravosnažnosti presude on će ostati u pritvoru Haškog tribunala.

Sudija O Gon Kvon rekao je da je veće našlo da Karadžić nije kriv za genocid pod tačkom jedan optužnice, koja se odnosi na zločine u sedam bosanskih opština, ali da jeste kriv po svim ostalim tačkama .

Proglašen je krivim za genocid iz tačke 2, po tački 3 kriv je za progone i zločine protiv čovečnosti, 4 – istrebljenja i zločine protiv čovečnosti, 5 – ubistva, zločcine protiv čovečnosti, 6 – ubistva, kršenje zakona i običaja rata, 7- progone i deportacija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zatim po tački 8 kriv je za nasilno premeštanje, zločine protiv čovečnosti, 9 – teror, kršenje prava i običaja ratovanja, 10 – nezakoniti napadi na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja , 11 – uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko veće haškog tribunala zaključilo je da je Radovan Karadžić odgovoran za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, pošto je utvrdilo da je pristao na ukupan cilj ubijanja muslimanskih muškaraca u Srebrenici kojem je znatno doprineo.

„Optuženi je bio jedina osoba u Republici Srpskoj koja je imala moć da interveniše i spreči ubijanje muslimanskih muškaraca, ali ipak umesto da interveniše i spreči, optuženi je naredio da muslimanski zarobljenici koji su tada držani u Bratuncu budu prebačeni na druga mesta i ubijeni. Oni su zatim odvedeni u Zvornik gde su ubijeni”, rekao je sudija O Gon Kvon.

On je istakao da je veće uvereno je da su ubistva u Srebrenici izvršena u skladu sa sistematskim i organizovanim planom i da je plan da se ubiju svi vojnosposobni muškarci i dečaci bio formulisan tokom trećeg sastanka u hotelu „Fontana”.

Veće je, prema rečima sudije, konstatovalo da je u kombinaciji sa načinom i sistematskom i organizovanom prirodom ubistava, pokazana namera da se ubije svaki vojnosposobni musliman iz Srebernice.

O Gon Kvon je dodao da je Karadžić sve vreme dobijao informacije iz raznih kanala, putem kontakata sa visokopozicioniranim oficirima Vojske Republike Srpske, i da je bio upoznat sa situacijom na terenu.

Prema rečima sudije, Karadžić je naredio je zauzimanje Srebrenice kada je saznao da postoje povoljni uslovi za napad.

U zaključku povodom optužbe za sedam bosanskih optšina, Karadžić prema stavu sudskog veća snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje.

Veće, međutim, smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvou tim opštinama, rekao je predsednik sudskog veća.

Po optužbama za zločine u Sarajevu, sudija O Gon Kvon rekao je da veće smatra da je optuženi kriv.

Sudsko veće, naime, smatra da je Karadžić podržavao i odobravao granatiranje Sarajeva i snajperske napade na civile i da je koristio snaperske napade i teror kao pritisak na rukovordstvo bosanskih muslimana i međunarodnu zajednicu zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva.

Veće je takođe zaključilo da je Karadžić kriv za uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija kao talaca, jer je podsticao i odobravao njihovu otmicu, te da snosi pojedinačnu komandu odgovornost za krivično delo uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja rata, rekao je sudija O Gon Kvon.

„Dana 26. maja, nakon udara NATO na Pale, snage su zatočile pripadnike Unprofora na razlicitim lokacijama. Dok su bili zatočeni pretili su im da će ih ubiti ako nastavi NATO da bombarduje srpske položaje”, rekao je sudija.

On je dodao da su neki od otetih bili lisicama vezani ispred mesta od vojnog značaja, napominjući da nisu bili snaga u sukobu, ali da su namerno bili zatočeni da bi se izbegli NATO napadi.

Prvi predsednik Republike Srpske saslušao je mirno u sudnici tribunala, dok je javnost uživo mogla da prati prenos preko interneta i uključenja nacionalne televizije.

Inače, veliki broj zainteresovanih, koji nisu mogli da uđu u sudnicu zbog nedostatka mesta, čekao je presudu ispred zgrade suda.

Karadžić je nakon višegodišenjeg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom „doktora Dabića”, uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine,a završeno je 2014.

Tokom suđenja zvanično se branio sam – bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

svaki-je-srbin-radovan-serb.rs

Podrška srpskog naroda ali ne i vlasti (foto:www.czipm.org)

Reakcije iz Banjaluke: Presuda Karadžiću nije presuda RS

BANjALUKA – Bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj niti pretnju njenoj ustavnoj poziciji.

„Ne treba očekivati da RS ovom presudom može imati bilo kakve institucionalne posledice. Vrlo staloženo treba reagovati na sve provokacije koje će uslediti, jer će presuda sigurno izazvati nezadovoljstvo među Bošnjacima”, rekao je Čavić za banjalučku ATV.

On je rekao da je smatrao da će presuda biti veća, odnosno da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju.

Čavić je kazao da je sporan deo presude Karadžiću za genocid u Srebrenici, jer je ona zasnovana na „kratkom šifrovanom razgovoru” Karadžića sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem.

Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske i svedok Karadžićeve odbrane, izjavio je da presuda od 40 godina prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću na prvi pogled izgleda previsoka, ali da je jako bitno da on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH.

Keserović je ocenio da je zanimljiv detalj da je Karadžić osuđen za genocid u Srebrenici na osnovu „jednog kratkog telefonskog razgovora” sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem, što, kako je kazao, ostavlja mogućnost Karadžićevoj odbrani da u žalbenom postupku osporava taj detalj.

radovan-podrška-serb.rs

Kada sudi sud koji nije pravedan , onda je ovo jedino moguće (foto:www.rferl.org)

Sonja Jovićević-Karadžić: RS nije proglašena genocidnom tvorevinom

BANjALUKA– Ćerka Radovana Karadića, Sonja Jovićević-Karadžić, izjavila je da presudom njenom ocu Republika Srpska definitivno nije proglašena genocidnom tvorevinom.

„Prvo poluvreme je završeno, videli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi”, rekla je Sonja Jovićević-Karadžić za bijeljinsku BN TV.

Upravo zbog toga, istakla je ona, RS bi trebalo aktivno da učestvuje žalbenom postupku.

Ona nije želela da komentariše, kako je kazala, „političko obrazloženje presude, u kojem je nadrobljeno sve i svašta, što je sramota za Sudsko veće”, navodeći da je „jasno da pravdi još nije dozvoljeno da vrati povez na oči nakon dve godine silovanja, koje se nad njim vrši u Haškom tribunalu”.

SDP BiH: Presuda Karadžiću istorijski dan za BiH

SARAJEVO– Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ocenio je danas da je presuda Radovanu Karadžiću „istorijski dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem delimična pravda za stotine hiljada onih koji su stradali kao posledica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije, koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić”.

„Ovo je takođe velika pobeda za civilizovani svet, jer je ključni čovek u realizaciji genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja osuđen za sva ta zlodela”, ocenio je Nikšić.

Kako je saopšteno, lider SDP-a se nada da će ova presuda „konačno razbiti laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine”.

„Mi u BiH moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje, a to je istinski moguće samo na punom uvažavanju činjenica o onome šta se desilo tokom rata u BiH. Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu”, istakao je lider SDP-a.Nikšić je pozvao sve političke lidere u BiH da se „odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno na Sudu u Hagu” i da se nastavi raditi na stvaranju pravedne, uspešne i jedinstvene BiH.

radovan-podrška-2-serb.rs

Podršaka (foto:www.lapresse.ca)

Zapadne agencije o presudi Karadžiću

HAG– Zapadne agencije prenele su vest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte.

Reč je o izuzetno važnom suđenju za tribunal UN i razvoj međunarodnog prava ocenjuje AP, podsećajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kome je suđeno pred sudom u Hagu.

„Karadžićeva osuda će verovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom”, ocenjuje američka agencija.

Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u BiH, koje su optužene za najgora zlodela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmeren na zaštitu Srba, podseća AP.

On je kako se dodaje, proglašen krivim po jednoj od dve tačke optužnice za genocid – u Srebrenici i za organizovanje kampanje zločina u ratu koji se od 1992. do 1995. vodio u BiH i u kome je ubijeno 100.000 ljudi.

Karadžić je mogao da dobije maksimalnu doživotnu kaznu zatvora za 11 tačaka optužnice, ali je dobio 40 godina zatvora, zaključuje AP, uz napomenu da osuđeni može da uloži žalbu na presudu.

AFP ukazuje da je Karadžić do sada najistaknutija ličnost osuđena za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da je sud zaključio da on snosi krivičnu odgovornost za ubistva i progone tokom sukoba u BiH.

Međutim, sud je zaključio da nema dovoljno dokaza da je u bosanskim selima i mestima izvršen genocid, što će, kako ocenjuje AFP, biti „udarac za hiljade žrtava”.

Ovo je kraj maratonskog suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ulogu Kradžića u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, navodi se u tekstu.

Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora.

Ta agencija podseća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen pre manje od 10 godina dok se krio u Beogradu prerušen u doktora.

Blumberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije posle pada komunizma.

U sukobima u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a „ta ubistva su počinjena kao deo dobro organizovanog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima”, izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsećajući da je rat u Bosni bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije.

Rojters ističe da su sudije Haškog tribunala sopštile danas da je Karadžić krivično odgovoran za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovečnosti u drugim gradovima i mestima tokom rata u BiH.

Navodeći da je Karadžić osuđen na 40 godina po 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici, ta agencija između ostalog podseća da su protivnici Haškog tribunala kritikovali tužioce kao pristrasne budući da su 94 od 161 osumnjičenih bili sa srpske strane, 29 Hrvati, a devet bosanski muslimani.

Tužioci su kritikovani i što nisu pokrenuli optužnice pritiv Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji su u međuvremenu umrli, navodi britanska agencija

(www.serb.rs)