Radikali neće biti izručeni Hagu

haški-tribunal-serb.rs

Haški tribunal (foto:en.wikipedia.org)

Viši sud u Beogradu odlučio je da se troje funkcionera SRS ne izruče Haškom tribunalu, saopštila je Srpska radikalna stranka.

Haški tribunal je zahtevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saopštila je SRS.

Sudija je, kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.

Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će doneti tročlano veće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Povezane vesti:Srbija da uhapsi članove SRS bez odlaganja

(www.serb.rs)