Putin zabranio uvoz hrane sa Zapada do 2017.

Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin (foto:akhbarelyom.com)

Predsednik Rusije Vladimir Putin produžio je sankcije na uvoz hrane do kraja 2017. zapadnim zemljama koje su Rusiji prvo uvele ekonomske sankcije zbog Krima.

Premijer Dmitrij Medvedev je krajem maja najavio da će predložiti produženje sankcija jer su ruski proizvođači višekratno tražili produžetak zabrane uvoza hrane iz zemalja koje su uvele embargo ili su im se naknadno pridružile.

Rusija je u avgustu 2014. zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, mesa, ribe i mlečnih proizvoda iz EU, Australije, Holandije, Norveške i Kanade.

Od 13. avgusta 2015. u spisak tih zemalja uključene su zemlje koje su se priključile antiruskim sankcijama: Albanija, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, a od početka ove godine i Ukrajina.

Početkom avgusta prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o uništavanju sve robe koja iz tih zemalja stigne u Rusiju nelegalnim putem.

Prema izveštaju ruske vlade „Prehrambeni embargo: rezultati 2015. godine“, zapadne zemlje izgubile su uvođenjem ruskih sankcija 9,3 milijardi dolara.

(www.serb.rs)