POMOĆNICA DRŽAVNOG SEKRETARA SAD PRIZNALA: SAD od 1996. rade na nezavisnosti Kosova!

aleksandar-vucic-viktorija-nuland-serb.rs

Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara SAD i p…. (foto:beonews.com)

SAD su 20 godina ulagale u suverenitet i nezavisnost Kosova i Vašington će nastaviti da pruža snažnu podršku Prištini, poručila Viktorija Nuland.

Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara SAD Džona Kerija zadužena za ‘evropsku politiku’, otvoreno je priznala da Vašington još od 1996. godine aktivno radi na otimanju južne srpske pokrajine i stvaranju lažne „države Kosovo“!

Istovremeno, Nulandova je poručila da Srbija ne može da nastavi ubrzane EU integracije sve dok ne prizna Kosovo i ne uvede sankcije Rusiji!

Pomoćnica državnog sekretara je u okviru svoje balkanske turneje tokom boravka u Prištini potvrdila da su SAD direktno pomagale šiptarske teroriste znatno pre NATO bombardovanja, dakle u vreme dok je Kosmet i formalno-pravno i na svaki drugi način bio sastavni deo Srbije!

SAD su 20 godina ulagale u suverenitet i nezavisnost Kosova i Vašington će nastaviti da pruža snažnu podršku Prištini. Kosovo je ostvarilo napredak u borbi protiv terorizma, ali mora više da radi na ekonomskom razvoju“, rekla je Nulandova, a preneli prištinski mediji

Kako tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori, Kerijeva pomoćnica juče je u Beogradu našim vlastima prenela stav Vašingtona da Srbija može nastaviti ubrzani put ka članstvu u EU samo ako ispuni dva uslova – ako prizna Kosovo i ako uvede sankcije Rusiji!

– Nulandova je poručila da Srbija ne može da računa na dalje ubrzane integracije i ulazak u EU ako ne prizna Kosovo i ne uvede sankcije Ruskoj federaciji. Naravno, njena poruka je uvijena u slatke diplomatsko-medijske oblande o podršci Srbiji i vekovnom savezništvu Srbije i SAD, ali suština je više nego jasna. Ako hoće u EU, Srbija mora da se odrekne Kosova i Rusije – ističe sagovornik Informera.

I dok zvanično niko iz vrha vlasti nije juče hteo da komentariše naša saznanja i poruke Viktorije Nuland o dvodecenijskom otimanju Kosova od Srbije, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da su ove poruke samo kontinuitet spoljne politike SAD.- Jasno je svima da Amerikanci godinama rade na promovisanju nezavisnosti Kosova, a nije nimalo čudno ni to što SAD traže da se distanciramo od Rusije… Međutim, sumnjam da će Srbija pristati na te radikalne metode – ocenjuje Đukanović, uz opasku da još ima prilično „prostora za balansiranje“.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović naglašava da je izjava Nulandove prvo zvanično priznanje SAD da godinama unazad finansira nezavisnost Kosova.

– Da se razumemo, to nije tajna, ali je sada prvi put ovako eksplicitno rečeno. Moramo konačno da počnemo da čitamo između redova poruke koje nam stižu iz SAD, ali i iz moćnih zemalja EU – poručuje Bogdanović.

(www.serb.rs)