Položeni venci na Starom sajmištu

Staro-sajmiste-zrtve-holokausta-serb.rs

Srbija odala počast žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu (foto:www.telegraf.rs)

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg nacističkog logora tokom Drugog svetskog rata, danas su položeni venci i odata počast žrtvama.

Na komemoraciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Na spomenik su položili vence i predstavnici Udruženja logoraša, preživeli i članovi porodica stradalih, diplomatski predstavnici i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.

Nikolić je podsetio da je prošla 71 godina od kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji koncentracioni logor, i istakao da se nikad ne sme zaboraviti stradanje nevinih žrtava.

„Danas kada postoji pojava negacije holokausta, ne sme se zaboraviti stradanje Jevreja, Srba, Roma i svih nevinih ljudi. Svet se menja i svi moramo da budemo svesni da doprinosimo oblikovanju budućnosti i da uložimo maksimalni napor da generacije žive u miru i slozi”, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao da je „zločin zaboraviti zločin” i da je potrebno stalno podsećati na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, kako se „istorija ne bi ponovila”.

„Ne smemo dozvoliti da prilagođavamo istorijske činjenice potrošačkom društvu i kratkom pamćenju. Tendencija da se proizvod ulepša, da bi bio lakše prihvatljiv najširoj populaciji, neprihvatljiva je. Holokaust mora da se prikaže takvim kakav je bio”, kazao je Nikolić.

Ujedinjene nacije proglasile su 2005. godine 27. januar za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Nikodijević: Zločini nad nedužnima ne smeju pasti u zaborav

Ne smemo da zaboravimo zločine koji su se desili u Drugom svetskom ratu, jer bi zaborav bio oprost i amnestija zločincima koji su počinili najgnusnije stvari u 20. veku, poručio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je, u ime Grada Beograda položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Nakon polaganja venca, Nikodijević je novinarima rekao da zločini koji su se desili u Drugom svetskom ratu nad Jevrejima, Romima, Srbima i drugim nacionalnostima ne smeju da padnu u zaborav.

„Nažalost, ti zločini su se u velikoj meri desili i u našem glavnom gradu, od strane okupatora, ali i od strane domaćih kvislinga, koji svakako nisu bili predstavnici srpskog naroda. Ne smemo da zaboravimo šta se dogodilo, zaborav bi bio oprost i amnestija zločincima koji su počinili najgnusnije stvari u 20. veku”, poručio je Nikodijević, prenosi Tanjug.

On je podsetio da će na mestu gde je bio logor Staro sajmište, biti izgrađen Memorijalni centar za sve žrtve stradanja u Drugom svetskom ratu.

Izrazivši očekivanje da će krajem ove ili početkom naredne godine započeti radovi na izrgadnji kompleksa, Nikodijević je rekao da veruje da ćemo za godinu ili dve imati Memorijalni centar kakav zaslužuju oni koji su nevino stradali u našem glavnom gradu od 1941. do 1945. godine.

„Da napravimo trajno sećanje svim budućim generacijama na strahovite zločine koji su se desili u našem glavnom gradu i da apelujemo i utičemo na svest budućih generacija da se takve stvari više nikada ne ponove”, istakao je Nikodijević.

 

(www.serb.rs)