Počeo samit Ministarskog saveta OEBS u Beogradu

ministri-oebs-beograd-serb.rs

Rekordan broj učesnika na ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu (foto:www.telegraf.rs)

Ministarski savet OEBS u Beogradu je počeo zasedanje plenarnom sednicom koju je otvorio predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Delegatima se obratio premijer Aleksandar Vučić, a očekuje se da to učine i zvaničnici OEBS.

Na dvodnevnom ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Na marginama skupa biće održan veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju privlači mogućnost sastanka Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje toj organizaciji, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i foto-reportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet zaseda u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe, i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

Sastanak se održava u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

U Beograd je u sredu doputovalo više svetskih zvaničnika, među kojima Džon Keri, Sergej Lavrov i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a prethodnih dana u Beograd su stigli i delegati kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.

(www.serb.rs)