Patrijarh srpski Irinej otputovao na Krit

irinej-serb.rs

Patrijarh Irinej (foto:www.cdm.me)

Patrijarh srpski Irinej otputovao je na Sabor pravoslavih crkava koji će biti održan na Kritu, praćen visokom i brojnom delegacijom Srpske pravoslavne crkve

Zajedno s patrijarhom Irinejom na kritskom saboru SPC će predstavljati 24 episkopa, objavljeno je na sajtu SPC.

SPC je juče potvrdila da će njena delegacija učestvovati na Vaseljenskom saboru na Kritu, koji počinje ove nedelje, ali je zatražila da se na skupu razmatraju i pitanja koja su predložile crkve koje su otkazale učešće na Saboru. U suprotnom, saopštila je SPC i njena delegacija će napustiti sabor.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je u sredu da će istorijski sabor svih pravoslavnih crkava biti održan, iako je dolazak otkazala Ruska crkva, kao četvrta pravoslavna crkva koja neće prisustvovati skupu na Kritu.

Patrijarh Vartolomej, čije je sedište u Istanbulu i važi za prvog među jednakima, rekao je da se nada da će Ruska crkva i još tri crve koje su odlučle da ne učestvuju promeniti mišljenje.

Skup koji treba da počne u nedelju trebalo je da okupi vođe 14 nezavisnih pravoslavnih crkava da promoviše jedinstvo među 300 miliona pravoslavaca, pripreman 55 godina.

Portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legoida izjavio je u utorak da je Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve zatražio da vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi odloži Sveti i Veliki sinod svih pravoslavnih crkava, kako bi se rešile razlike koje su četiri od 14 nezavisnih pravoslavnih crkava navele kao razlog odbijanja učešća.

Moskovska patrijaršija je poručila da ne može prisustvovati sastanku, jer su druge pravoslavne crkve – Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija čije je sedište u Siriji, odbile da učestvuju.

(www.serb.rs)