Nema preživelih u padu ruskog aviona

egipat-mapa-pad-aviona-rusija-serb.rs

Mesto pada foto:ba.n1info.com

Prvi podaci istrage pokazuju da se „erbas A321” srušio usled tehničke greške, dok egipatski ogranak ID tvrdi da su ga oborili njegovi pripadnici. – Pronađena crna kutija

KAIRO, 31. oktobra (Tanjug) – Egipatski zvaničnici su danas potvrdili da nema preživelih u padu ruskog putničkog aviona, koji se rano jutros srušio na Sinaju, izvestio je AP.

U avionu „erbas A321” nalazilo se 214 ruskih putnika i tri Ukrajinca, saopštila je egipatska vlada.

Prema podacima egipatskog ministarstva za civilnu avijaciju, u avionu su se nalazila tri muškarca, 138 žena i 17 dece, starosti između dve i 17 godina.

Spasioci koji su stigli na mesto pada aviona izvukli su tela najmanje 100 ljudi iz olupine, izjavio je predstavnik egipatske bezbednosne službe.

„Mnogi su umrli u sedištima, vezani sigurnosnim pojasevima”, rekao je on, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, avion se prilikom pada raspao na dva dela, a manji deo repa zapalio se i udario o veliku stenu.

„Izvukli smo najmanje 100 tela, a ostala se i dalje nalaze unutar (letelice)”, dodao je on. Avion „erbas A321”, ruske aviokompanije „Kolavija”, na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša u Severnom Sinaju, naveo je TAS S.

TV stanica „Al Arabija” javila je, pozivajući se na egipatske bezbednosne zvaničnike da je avion, u kome se nalazilo 224 putnika i članova posade, u potpunosti uništen. Olupina aviona zajedno sa crnom kutijom pronađena je u oblasti Hasana.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je povodom ove tragedije 1. novembar za Dan žalosti u Rusiji.

Prvi podaci istrage na mestu pada ruskog aviona pokazuju da se on srušio usled tehničke greške, rekli su bezbednosni izvori na Sinaju.

Oko 150 tela, uključujući izgorele leševe, pronađeno je u prečniku od pet kilometara od mesta pada letelice, naveli su isti izvori, preneo je Rojters.

Avion je pao vertikalno, zbog čega su se veći delovi letelice zapalili, dodali su oni.

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321 koji se jutros srušio, javila je televizija Al Džazira, pozivajući se na bezbednosne službe Egipta.

Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije „Kogalimavija” zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin za rusku agenciju RIA novosti.

Postupak je pokrenut prema članu zakona „o kršenju pravila letenja i pripreme za njih.„

Markin je precizirao da je reč i članu 263 Krivičnog zakona „Kršenje bezbednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta.„

On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

„Oni će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava”, kazao je Markin, prenosi Rojters.

Spasioci na Sinaju su kazali da se avion raspao na dva dela – manji, zadnji deo koji je izgoreo i veći koji je udario u stenu.

Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopštio da erbas A321 kompanije „Kogalimavije” nije tražio hitno seltanje na Kipru.

Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, portparol turske vlade je saopštio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Posle odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uslova, eipatski spasilački timovi su locirali mesto pada u oblasti Hašana, koja je 35 kilometara južno od grada Al Ariša, na mediteranskoj obali Sinaja.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je jazao za agenciju Interfaks da je avion poleteo u 6.21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen posle 25 minuta.

—————————————————–

Pronađena crna kutija ruskog aviona

KAIRO – Egipatske vlasti saopštile su večeras da su otkrile crnu kutiju ruskog aviona koji se srušio na Sinaju s 224 putnika i članova posade, saopšteno je u Kairu.Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da će crna kutija biti poslata na analizu.

———————————————————————- 

Islamska država u Egiptu: Oborili smo ruski avion

KAIRO – Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država (ID) tvrdi da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se jutros srušio na Sinajskom poluostrvu.

„Vojnici kalifata su uspeli da obore ruski avion na Sinaju”, navodi se u saopštenju ID objavljenom na društvenim mrežama, preneo je AFP.

Avion „erbas A321”, ruske aviokompanije „Kogalimavija”, skraćeno „Kolavija”, na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša na severu Sinaja, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade

Izvori iz egipatske službe bezbednosti su saopštili da nema naznaka da je avion oboren.

Na severnom Sinaju se već dve godine nalazi sedište ogranka ID, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca.

—————————————————————-

Moskva odbacuje tvrdnje da je IS oborila avion

MOSKVA – Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion, koji se rano jutros srušio na Sinaju, oborili teroristi.

„Izvesni mediji sada objavljuju neproverenu informaciju da je ruski putnički avion na putu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga navodno oboren raketom zemlja-vazduh koju su lansirali teroristi”, rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

„Ta informacija se ne može smatrati verodostojnom”, dodao je Sokolov, a preneo TAS S.

Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država (IS) saopštio je danas da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se srušio na Sinajskom poluostrvu, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

„Vojnici kalifata su uspeli da obore ruski avion na Sinaju”, navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, preneo je AFP.

Avion „erbas A321”, ruske aviokompanije „Kogalimavija” na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša na severu Sinaja. Izvori iz egipatske službe bezbednosti su saopštili da nema naznaka da je avion oboren.

Na severnom Sinaju već dve godine traju napadi islamista, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca.

Egipatske snage bezbednosti često su bile meta napada, nakon svgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promenila ime u Sinajska provincija prošle godine, pošto se zaklela na vernost IS.

—————————————————–

Vučić uputio telegram saučešća Medvedevu

BEOGRAD – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio danas je telegram saučešća predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, povodom pogibije putnika ruskog aviona na Sinaju.

„Duboko nas je ožalostila vest o tragičnoj pogibiji putnika u avionu kompanije ‘Kogalimavija’, koji se srušio u Egiptu. Iako je teško utešiti one koji su u ovoj nesreći izgubili najmilije, uveren sam da ćete im Vi i Vaša Vlada pružiti podršku”, navodi se u telegramu premijera Vučića.

„U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, Vama, Vladi Ruske Federacije i porodicama i prijateljima stradalih, upućujem izraze najdubljeg saučešća”, dodaje se u telegramu saučešća

(izvor-Politika)