Ne morate biti rusofili, budite srbofili i bićemo zajedno (VIDEO)

Dugin-Aleksandar-rusija-serb.rs

Aleksandar Dugin (foto:www.nspm.rs)

“Po mom mišljenju treba sačuvati identitet Balkana, kao samostalnu cjelinu društveno političkog sistema. To je moguće isključivo ukoliko Crna Gora i Srbija budu insistirali na sopstvenom identitetu, ne zbog saveza sa Rusijom, već zbog vas samih.

Ne treba da budete rusofili, budite srbofili, dovoljno je da Srbi i Crnogorci vole sebe i to znači da ćemo biti zajedno. Ukoliko volite sebe, svoju istoriju i tradiciju, jasno vam je ko je prijatelj, a ko neprijatelj“ – izjavio je Aleksandar G. Dugin u ekskluzivnom intervjuu za portal i veb televiziju IN4S.

Aleksandrar Dugin takođe komentarisao svoju nedavnu posjetu Balkanu, kada je predvodio delegaciju Fonda Sv. Vasilija Velikog, koja je na Balkan donijela Blagodatni oganj iz Jerusalima, navodeći: “Veoma mi je drago da je sa našim fondom bio crnogorski političar Andrija Mandić. Duhovno rukovodstvo Crne Gore, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem dolasku Blagodatnog ognja iz Jerusalima ukazalo je veliku pažnju. U Begoradu je Blagodatni oganj dočekao predsjednik Nikolić, sa kojim sam razgovarao, a bila je priređena i svečana služba“.

Dugin je takođe naveo da Balkan predstavlja u prvom redu geopolitičko pitanje, uz opasku da odnos Rusa prema Srbima ipak opredeljuju značajniji faktori od geopolitike, kao što su jednistvo sudbine, činjenica da pripadamo i jedni i drugi pravoslavnoj vizantijskoj civilizaciji, te duhovna bliskost koja treba da nas sbliži ekonomski i politički.

“U našoj porodici zajedno sa Rusijom, srpski etnički prostor bio bi slobodan,  jer mi smo braća. Kao i u svakoj porodici treba poštovati starije, ali bi bili zaštićeni i slobodni u okvirima porodice. U okvirima NATO bili bi samo mehanički dio jednog koncentracionog logora, upali bi u ropstvo. Dakle imate izbor između prijateljstva i bratstva sa svojima, ili ropstva tuđinu, silama koje su bombardovali Jugoslaviju i Beograd“ – ocijenio je takođe Dugin.

Srbiji i Crnoj Gori je mjesto u Evroazijskom Savezu

Dugin se takođe osvrnuo i na perspektive potencijalnog članstva balkanskih zemalja u Evroazijskom Savezu, navodeći da atomski vojni potencijal Rusije predstvlja garanciju slobode i nezavisnoti svih članica ovog saveza. Pored navođenja ekonomskih benefita od članstva u Evroazijskom Savezu kroz sistem jedinstvenih tarifa, privilegovan položaj na velikom tržištu Ruske Federacije i dostupnost po nižim cijenama energenata i prirodnih resusra Rusije, Aleksandar Dugin je takođe dodao: Vama iz Rusije niko neće nametati vrijednosti koje ne želite. Sa druge strane ulaskom u EU, bićete obavezni da se saglasite sa takvim vrijednostima kao što su gej parade, da redefinišete pojam porodice, a u školske programe moraćete da usvojite da su najgore forme seksualnih perverzija stvar ličnog izbora. Hilari Klinton je nedavno istakla, da ukoliko postane predsjednik, promocija LBGT vrijednosti postaće jedan od osnovnih spoljnopolitičkih prioriteta SAD.“

Po mišljenju Dugina, članstvo u Evroazijskom Savezu ne bi riješilo sve probleme našeg društva, ali bi dalo dalo osnovu da se osnovna otvorena društvena pitanja riješe u najvećem stepenu, kroz dostupnost energetskih resusra, finansijama i bezbjednosti.

Ja u prvom redu smatram da bi ulazak u NATO od naroda Crne Gore stvorio zatočenika kriminalnih vlasti. To bi bio zločin protiv naroda Crne Gore. Crna Gore može ostati neutralna, može očuvati status kvo, može pričekati sa pristupanjem Evroazijskom savezu, ali ukoliko uđe u NATO to bi bio nepovratan korak.“ – ocijenio je Aleksandar Dugin, dodajući da je Rusija spremna ukazati političku i informacionu podršku zahtijevima naroda Crne Gore za slobodan i demokratski referendum o ulasku u NATO.

aleksandar-dugin-rusija-serb.rs

Aleksandar Geljejevič Dugin (foto:radikaliinfo.wordpress.com)

Aleksandar Dugin, uvek rado viđen gost u Srbiji, doktor je filozofije i političkih nauka, publicista, svojevremeno savetnik predsednika Ruske državne dume, rektor je Novog univerziteta u Moskvi, rukovodilac Centra za geopolitičke ekspertize Stručno-konsultativnog saveta za probleme nacionalne bezbednosti Predsednika Državne dume Ruske Federacije, osnivač ruske geopolitičke škole.

 

Cjelokupan sadržaj intervjua sa Aleksandrom G. Duginom možete pogledati :

(www.serb.rs)