Mirno nakon incidenata na Đevđeliji

makedonija-granica-izbeglice-serb.rs

Makedonska policija interveniše na granici (foto:johnib.wordpress.com)

Grupa od nekoliko stotina migranata probila je danas blokadu na graničnom prelazu Đevđelija između Makedonije i Grčke, nezadovoljna sporim propuštanjem migranata.

Makedonska policija suzbila je migrante suzavcem i šok bombama. Nezadovoljni migranti gadjali su policiju kamenicama i skandirali su „otvorite granice“, javlja novinska agencija AP.

Jedan policajac je povredjen kada su danas pre podne migranti pokušali na silu da udju u Makedoniju iz Grčke, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Policija je ranije saopštila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca kako bi došli do ograde koja deli Grčku i Makedoniju.

U Prihvatno-tranzitnom centru u Djevdjeliji, na makedonsko-grčkoj granici, trenutno se nalazi samo 30-tak novopristiglih migranata, objavio je danas Regionalni centar za upravljanje krizama.

Taj kamp je skoro prazan nakon što je, kako prenose lokalni mediji, oko 500 izbeglica iz Sirije i Iraka jutros vozom pošlo ka Tabanovcima, na granici sa Srbijom.

Iz Centra za upravljanje krizama su potvrdili da se i dalje u Makedoniju ne propuštaju migranti iz Avganistana.

Istovremeno, na improvizovanom graničnom prelazu sa Grčkom, kod kamena 59, prenose makedonski mediji, situacija je i dalje napeta, ali je grčki policajci drže situaciju pod kontrolom.

Prema grčkoj policiji, u blizini makedonske granice u kampu u mestu Idomeni i novootvorenom kampu u blizini benzinske stanice u Polikastru izmedju 5.000 i 7.000 migranata čeka da nastavi put „balkanskom rutom“ do zemalja Evropsku unije.

Makedonska vojska počela je juče da podiže ogradu i pored puta koji vodi od improvizovanog graničnog prelaza do prihvatno-tranzitnog centra Vinojug, zbog, kako je objašnjeno, bezbednosti izbeglica iz Sirije i Iraka koje ulaze kod kamena 59.

Ograda će biti visoka 1,5 metara i služiće samo da izbeglice stignu do kampa, posebno one koje u Makedoniju ulaze noću.

Poslednjih dana je, prema informacijama, bilo nekoliko slučajeva da su izbeglice koje dolaze noću nakratko zastajale u usputnim vinogradima, pa su vlasnici tražili pomoć policije.

(www.serb.rs)