Mediji o povlačenju Rusije: Sjajan taktički potez

ruska-baza-sirija-serb.rs

Baza Hmejmim u blizini Latakije Sirija (foto:rs-lat.sputniknews.com)

Zapadni mediji ne kriju iznenađenje zbog odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče Vazdušno-kosmičke snage iz Sirije.

Uz sve to, daju svoje viđenje razloga zbog kojih je šef ruske države napravio ovakav korak baš sada i šta sledi za njim.

„Svi su bili šokirani… Sto odsto sam siguran da režim (Bašara el Asada) nije znao za to do danas (14. marta)“, citira „Fajnenšel tajms“ diplomatu koji ima tesne veze sa Rusijom i Asadovom vladom.

„Saopštenje Putina je iznenadilo vojne analitičare. Ako je munjevitom nastupu Rusije u Siriji prethodilo tiho, ali značajno nagomilavanje snaga, niko nije očekivao nastupajuće povlačenje, uključujući one koji imaju kontakte sa vojnim zvaničnicima“, piše „Gardijan“.

Nakon događaja u Ukrajini, Zapad nije želeo da vodi pregovore sa Moskvom, ali akcije Rusije u Siriji su promenile situaciju. Sada Rusi „izlaze iz konflikta uz minimalne gubitke“ i „to je sjajna taktička odluka“, citira „Gardijan“ vojnog eksperta Aleksandra Golca.

Zapadni mediji razmatraju i razmere povlačenja snaga iz Sirije. Kako navode novinari, Rusija će sačuvati vojno prisustvo u Siriji, gde je poslednjih meseci stvorena vojna infrastruktura. Moskvi će ostati avio-baza Hmejmim i luka Tartus. Osim toga, malo je verovatno da će Moskva povući svoje nove PVO sisteme.

Za nekoliko meseci operacije Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji Rusija je uspela, zahvaljujući vojnoj snazi i diplomatiji, da prelomi tok sirijskog konflikta. Zapadni političari, između ostalih i predsednik SAD Barak Obama, predvideli su da će se Rusija zaglibiti u sirijsko blato, ali je situacija sasvim drugačija, navode strani mediji.

„Postoji jedan problem za SAD. Na današnji dan, nakon što je Putin pozvao na povlačenje snaga iz Sirije, ta igra se očigledno pretvorila u pobedu velikih razmera za Moskvu“, piše komentator Rojtersa Džoš Koen.

Pritom, „SAD, kao i pre, izgledaju kao izgubljeno dete u šumi bliskoistočnog haosa“, piše „Foks njuz“. Putin je uspeo da postigne diplomatski uspeh u Siriji „uprkos svemu“.

Ruski predsednik je doprineo tome da najveći deo međunarodne zajednice prihvati sirijskog predsednika. Iako Rusija povlači snage iz Sirije, ona će nastaviti da zauzima jake pozicije u regionu, dok će Bašar el Asad još dugo ostati na vlasti, čak i ako mirovni pregovori dožive neuspeh, navodi se u članku „Foks njuza“.

Prema mišljenju „Blumberga“, Putin svojim „šokantnim planom“ pokazuje kako sirijskom predsedniku tako i opozicionim grupama da što pre dođu do konsenzusa.
Kako smatra informativni portal „Voks“, najmudrija strategija Putina, koji želi da reši sirijsku krizu pregovorima, biće korišćenje vojne sile tačno onoliko koliko je potrebno da se Asad natera na postizanje mirnog sporazuma i da se zadrže antivladine snage.

Ako je strategija Rusije u Siriji zaista takva, znači da je Moskva ozbiljno spremna za pregovore i smatra da je sirijski predsednik takođe spreman. To ne znači da je mirovni sporazum sasvim blizu, ali svedoči o tome da strane mogu naći prihvatljivo rešenje za sve.

Potez Putina vratio Rusiju u centar geopolitike

Ruski mediji pišu da je iznenadna odluka predsednika Vladimira Putina da počne sa povlačenjem oružanih snaga iz Sirije, dok traju pregovori sa Ujedinjenim nacijama u Ženevi – politička pobeda.

„Rusija predstavlja primer mirovnog pristupa rešavanju konflikta“, objavili su na naslovnim stranama ruski mediji.

„Do najavljenog povlačenja, Moskva ima ozbiljne razloge da predstavi sirijsku kampanju kao pobedničku“, piše „Komersant“.

Pozivajući se na nekoliko izvora u ministarstvu odbrane, taj dnevnik navodi da Putinova odluka o delimičnom povlačenju trupa posle pet i po meseci vazdušnih napada, nije bila „spontana“.

Pomaganje sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu da ponovo vrati ratom opustošene teritorije moglo je da potraje godinama i nije bilo „nikakvih garancija kako i kada će cela akcija da se završi“, piše list.

Pet godina sukoba u Siriji već je odnelo 270.000 života.

„Komersant“ piše da bi Rusija svojom agresivnom ulogom mogla da isključi ključne igrače poput Turske i zalivskih zamalja.

Liberalni biznis nedeljnik „Vedomosti“ piše da je Moskva mogla da bude uvučena i u duge sukobe.

„Izgleda da je Kremlj računao na rizik od ponavljanja situacije poput Vijetnama i Avganistana, kada su ‘kratkoročne’ vojne kampanje potrajale nekoliko godina“, pišu „Vedomosti“.

Politički analitičar Georgij Bovt kaže da Rusija nije planirala da spase Asadov režim „po svaku cenu“.

„Da budemo iskreni, zadatak je bio da se prevaziđe izolovanost Rusije nakon ukrajinske krize“, rekao je analitičar.

„I taj plan je uspeo. Došao je trenutak povratka Rusije u centar geopolitike“, tvrdi Bovt.

„Rusija se povlači, ali i ostaje“, pišu onlajn novine Gazeta.ru, ističući da će vojska ostati u bazama u Hmeimim i Tartus.

Ruski mediji ističu da ništa ne može da spreči Putina da vrati vojne snage u Siriju ukoliko u bilo kom trenutku oceni da je to potrebno.

(www.serb.rs)