Lažno mirenje

vucic-kolinda-serb.rs

Nervozni Aleksandar i opuštena Kolinda (foto:rs.n1info.com)

Susret hrvatske predsednice Kolidne Grabar Kitarović i mandatara Aleksandra Vučića „liči na lažno regionalno mirotvorstvo“, navode iz DSS.

Osim toga, u saopštenju predsednice DSS Sande Rašković-Ivić navodi se i da je sastanak Vučića i Kitarovićeve „domaći zadatak dobijen od Velikog brata“.

„Susret Kitarović-Vučić predstavlja čin kontinuiteta Vučićevog samodržačkog delovanja, jer on krši Ustav, pošto nije njegovo da se kao mandatar vlade sastaje sa predsednicom Hrvatske i otvara ključna međudržavna pitanja“, saopštila je Rašković-Ivić.

Ona je istakla da bi svako podržao komunikaciju ukoliko je ona smislena, konkretna i efikasna, ali, kako je ocenila, to u ovom slučaju nije tako.

„Sam susret je očigledno diktiran spolja, a taj ‘jak razlog’ je bio da se Srbiji otvore poglavlja 23 i 24 i tako pokaže napredak u EU integracijama“, navela je Rašković-Ivić i dodala da Hrvatskoj ovaj susret služi da pokaže svoj „demokratski kapacitet“ jer je već neko vreme atmosfera prema Srbima takva da veoma liči na devedesete godine.

Rašković-Ivić je rekla da je susret Kitarović-Vučić probudio nadu proteranima iz Hrvatske kao i onim Srbima koji u Hrvatskoj žive, „ali oni govore da je ovo samo probijanje leda, a nikako istorijski susret“.

Predsednica DSS-a rekla je da ostaje da se radi na brojnim otvorenim pitanjima „od državne granice preko hapšenja, ‘tjeralica’ i suđenja, stanarskih prava, konvalidacije penzija, uništene imovine, nestalih, ali i suočavanja sa prošlošću, naročito hrvatske strane“.

„Dug i ozbiljan rad i čvrsta pregovaračka pozicija koja će štititi interese srpskog naroda i države Srbije potrebni su da se ovi problemi regulišu i jedino to može dovesti do pomirenja“, navodi se u saopštenju DSS.

(www.serb.rs)