„Kosovo u Unesko – represija, a ne zaštita“

darko-tanaskovic-srbija-unesko-ambasador-serb.rs

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković foto:www.novosti.rs

U Parizu sutra počinje zasedanje Generalne konferencije Uneska na kojoj će biti razmatran prijem Kosova u tu organizaciju.

Srpska pravoslavna crkva je apelovala na međunarodnu javnost da se odluka o članstvu odloži dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga ne definišu mehanizme zaštite srpskih svetinja.

SPC traži podršku međunarodne javnosti.

Iguman Visokih Dečana Sava Janjić, u video-poruci na engleskom jeziku, navodi da je crkva zabrinuta da bi manastiri na Kosovu i Metohiji, mogli da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je rekao, poteklih godina i bili ugroženi.

„Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog eventualnog kosovskog članstva u Unesko, ne zato što smo protiv promocije kulture i obrazovanja na Kosovu, već prevashodno zbog toga što je veoma teško za nas da verujemo kosovskim institucijama. Neverovatan raskorak koji se vidi između njihovih izjava u kojima nam obećavaju punu zaštitu i najnovijeg, krajnje diskriminatornog Nacrta zakona o kulturnoj baštini na Kosovu, daju potpuno drugačiju sliku šta kosovske vlasti mogu da učine ako im se dodeli puni status u Unesko“, kaže Sava Janjić.

Umesto da deluje kao mehanizam zaštite članstvo u Unesko može lako da postane mehanizam kulturne represije, upozorava Janjić.

„Zato mi kao Crkva verujemo da bi članstvo Kosova u Unesko trebalo da bude odloženo dok Beograd i Priština, u okviru dijaloga u Briselu koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite naših svetinja na Kosovu i Metohiji, uz sve međunarodne garancije“, naveo je Janjić.

Ambasador Srbije pri Unesko Darko Tansković kaže za B92 da će Generalna konferencija Unesko o članstvu Kosova glasati se između 9. i 13. novembra.

„Postoje mogućnosti da Kosovo dobije dvotrećinsku većinu za članstvo u Unesko, ali rastu šanse da to i ne bude ostvareno. U ovom trenutku sve je neizvesno, pa ne možemo govoriti ni o nekom pesimizmu ni o optimizmu. Znači jedno što je izvesno je neizvesnost“, kaže Tanasković.

Tansković dodaje da će Generalna konferencija na početku utvrditi ko ima pravo glasa, odnosno da li su sve zemlje članice ispunile svoje obaveze prema Unesko.

(izvor-B92)