Konačno snimljen film o genocidu u Jasenovcu

prva-trećina-serb.rs

Scena iz filma „Prva trećina“ (foto:www.arterego.rs)

Srpska kinematografija bi trebala da obradi mnoštvo prećutanih tema naše istorije .

Srbi se često žale da ih stranci ne razumeju i da ih zbog nepoznavanja srpske istorije medijski satanizuju . Ipak , čini se da ni srpska strana nije dovoljno učinila po tom pitanju te da srpske kulturne institucije , društvo i država nisu uradili dovoljno da se njihova verzija proteklih događaja čuje u svijetu . Tako uljuljkani , učaureni i hibernirani čekaju da pravda pobijedi i da se stvari postave na svoje mjesto same po sebi- što se nikada neće desiti .

Da bi javnost u svijetu znala za srpska stradanja neophodna je kratkoročna i dugoročna strategija delovanja u koju treba da se uključi , kako matica , tako i Srbi u rasejanju . Jedino međusobna saradnja Srba u zemlji i inostranstvu može dati prave rezultate , bez partiskog petljanja i klanovsko – zemljačkih podela .

Milan Zarić je primer Srbina koji je proveo dugo vremena u Švajcarskoj , čiji su roditelji takođe živeli i radili u toj zemlji . Umesto da finansira estradna dešavanja i nastupe polusvijeta koji puni tamošnje folkoteke , uložio je svoj kapital u igrani film koji se bavi temom srpskog stradanja u jasenovačkom logoru smrti .

prva-trećina-2-serb.rs

„Prva trećina – oproštaj kao kazna“ film koji očekujemo. (foto:anti-censura.com)

 

Film je sniman u septembru i oktobru u Pančevu i Banatskom Novom Selu. Glavne uloge poverene su Predragu Koturu, Nenadu Herakoviću, Vladanu Jakovljeviću i Aleksandru Vukeliću. Premijera je planirana za prvu polovinu 2016. godine.

Režija i scenario: Svetlana Petrov
Izvršni producent: Milan Zarić
Producent: Bojan Babin
Direktor fotografije: Igor Lepedat
Scenograf / kostimograf: George Pomana

Zvanični trejler filma:

 

(www.serb.rs)