„EU mora da reaguje“

meho-omerovic-serb.rs

Meho Omerović predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. (foto:sandzakpress.net)

Poslednja dešavanja u Hrvatskoj pokazuju da je tamo na delu potpuna rehabilitacija ustašva, izvrnute vrednosti i veličanje zločinaca, kaže Meho Omerović.

„U zemlji koja je članica EU, podići spomenik teroristi i ubici (Miru Barešiću) koji je pravosnažno osuđen u jednoj od država EU ne samo da je skandalozno nego je veoma zabrinjavajuće“, naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova smatra da je to u ovakvoj Evropi, posle Drugog svetskog rata neprimereno i sramotno.

„Posebnu težinu tom događaju daje prisustvo dvojice ministara iz hrvatske vlade!

“EU koja je utemeljena na antifašizmu mora da reaguje, u suprotnom će ovo biti signal svim članicama da je dozvoljeno podizati spomenike onima koji veličaju fašizam i nacizam ili one koji su im kao ustaše služile“, naveo je Omerović i dodao:

„Da li svojim ćutanjem EU daje signal i svim drugim saradnicima fašizma po Evropi, od Norveške, preko pribaltičkih država, Mađarske, Italije, Španije i konačno Nemačke da je dozvoljeno veličanje najvećeg zla 20. veka i najvećih zločinaca i ubica“.

(www.serb.rs)