Dodik: Uskoro odluka o referendumu o Danu Republike

Milorad-Dodik-serb.rs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (foto:www.republikasrpska.net)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da ce Narodna skupština RS na jednom od narednih zasedanja, verovatno prvom sledećem, doneti odluku o održavanju referenduma o Danu Republike koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Dodik je prisustvovao današnjem sastanku Nedeljka Čubrilovića, predsednika Narodne skupštine RS-a s bivšim predsednicima parlamenta Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem.

Nakon sastanka Dodik je izjavio da referendum nije bio tema današnjih razgovora, ali da misli kako u društvu postoji konsenzus o referendumu o Danu RS.

„Referendum kao instrument demokratskog odlučivanja ne može biti uskraćen jednom narodu”, rekao je Dodik, navodeći da je to pravo zagarantovano Poveljom UN.

Dodik ističe da postoje „politicke siledžije iz međunarodne zajednice koji to pravo osporavaju”, ali da to neće trajati doveka i da će morati da pobedi pravo da narod odlučuje”.

On je najavio je da će se počevši od ove godine u RS sprovoditi referendumi u kontinuitetu o raznim pitanjima, „svidelo se to kome ili ne”.

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara istakao da cilj nije da se menja Ustav BiH nego da se reguliše pitanje Ustavnog suda BiH, „što je trebalo biti učinjeno pre 15 godina”.

Govoreći o izjavi Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih poslova Slovačke, o negativnim posledicama za organizatore referenduma, Dodik je kazao da je nije pročitao, ali da je „intervencionizam stranaca i bavljenje našim unutrašnjim pitanjima prevršilo svaku meru”.

„Po principu odbijam svaku vrstu pretnje, a to bi mogao da razumem kao pretnju”, kazao je Dodik, prenosi Tanjug.

Čubrilović je istakao da je cilj današnjeg sastanka bila razmena mišljenja navodeći da je Dodik imao obraćanje o aktuelnoj političkoj situaciji.

Momčilo Krajišnik, prvi predsednik parlamenta RS-a kazao je da je osnovni zaključak današnjeg sastanka da svi u RS-u treba da rade na jedinstvu naroda i jedinstvu u očuvanju RS-a.

Dragan Kalinić je naveo da mu je kao bivšem predsedniku Narodne skupštine RS-a bolna činjenica da ova institucija „često liči na železnički peron”.

On je savetovao vladajućoj koaliciji i opoziciji da ne rade na svoju štetu jer „trenutna situacija najviše šteti integritetu RS-a i dignitetu NSRS-a”.

(www.serb.rs)