Danilovgrad: Maturante kažnjavaju zbog protesta protiv NATO

maturanti-danilovgrad-serb.rs

Protest podrške danilovgradskim maturantima (foto:www.in4s.net)

Performans učenika gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu podigao je građane Crne Gore na noge.

Samo jedan performans mladih ljudi na godišnjicu NATO bombardovanja SRJ, ovog puta maturanata gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, u čijem gradu je vojnik iz Srbije Saša Stajić bio prva žrtva razornih projektila, podigao je na noge Vladu Crne Gore i Ministarstvo prosvete! Nadležni su zapretili kaznama učesnicima tog događaja, dok su im maturanti zapretili bojkotom nastave!

Uz zvuk sirene, bacanje papirnih aviona na čijim krilima je ispisano „ne zaboravljamo“ uz pesmu Bore Đorđevića „Decu ti neći oprostiti“, škola je treštala od mladalačkog zanosa. Deca koja su organizovala ovaj performans su primerni đaci, rođeni 1997, samo dve godine pre početka NATO agresije na SRJ. Dvojica od njih su nedavno nagrađena za herojsko delo – spasavanje utopljenika u reci Zeti, zbog čega su od gradonačelnika Branislava Đuranovića na dar dobili besplatnu ekskurziju. A radi se o Vladimiru Vukoviću, M. B., Jovanu Lazareviću, Janku Stojoviću, Dragoslavu Novoviću i Dušanu Markoviću, koji ni slutili nisu da će preko noći postati toliko popularni da o njima bruji ne samo Crna Gora nego i region.

„Nismo hteli da naše umetničko delo ponese političku konotaciju“, kažu za „Novosti“ junaci ove priče.

„Ideju smo smislili nekoliko dana ranije i na kraju je sve ispalo fenomenalno. Pevali smo poznatu Čorbinu pesmu koja se uklopila u ovaj naš program. Moramo reći da osim nas učenika niko od nastavnika nije bio umešan u ove naše aktivnosti, već je sve „rođeno“ u našim glavama.“

Vrlo brzo je preko „Jutjuba“ snimak obišao region. Usledila je i reakcija Ministarstva prosvete, koje je optužilo učenike da su ovim performansom „neprilične sadržine“ uzurpirali imovinu JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, što, po njima, predstavlja nepoštovanje obrazovnog sistema i obrazovno-vaspitne ustanove.

„Njima će shodno propisima biti izrečene vaspitne mere“, poručili su iz Ministarstva prosvete, uz pojašnjenje da će se ispitati da li su učenici za ovu vrstu aktivnosti imali podršku i pomoć nastavnika.

„Takvim ponašanjem učenici pokazuju nekulturu prema ustanovi u kojoj se školuju, kao i prema prosvetnim radnicima koji u njoj rade. Ministarstvo prosvete očekuje od učenika i prosvetnih radnika da budu odgovorni i ponašaju se u skladu sa svojim pravima i obavezama, jer se ovakvo i slično ponašanje u obrazovno-vaspitnoj ustanovi neće tolerisati“.

Učenici su već dali izjave nadležnima u školi, što je, inače, uobičajena procedura u ovakvim slučajevima.

Ugrožavanje slobode mišljenja

Ispred zgrade Ministarstva prosvete u Podgorici juče u 16 sati održan je protest podrške danilovgradskim maturantima, u organizaciji žena Demokratskog fronta, mladih tog političkog saveza, nestranačkih organizacija i građanskih aktivista. Uz simbolično puštanje zvuka sirene okupljeni su sa flasterima na ustima poslali poruku da režim pokušava da ućutka slobodno mišljenje i izgovorenu reč.

„Dok stojim na stepenicama Ministarstva osećam tugu, jer ovakvo ugrožavanje slobode mišljenja i govora svojstveno je samo represivnim i diktatorskim režimima. Vlast u Crnoj Gori odavno se prepoznaje po takvom ponašanju i niko nema pravo da ćuti kada se ugrožavaju osnovna prava ljudi, a naročito prava dece“, kazala je Marina Jočić, predstavnica žena Demokratskog fronta.

(www.serb.rs)