Damask: Tri eksplozije – 60 mrtvo, 110 ranjeno

sirija-autobomba-teroristi-serb.rs

Eksplozija automobila bombe u Damasku (foto:www.telegraph.co.uk)

Najmanje 60 ljudi danas je ubijeno, a 110 je ranjeno ranjeno, u tri eksplozije bombi u blizini šiitskog svetilišta Sajida Zeinab, južno od prestonice Damaska.

Među poginulima je i 25 šiitskih boraca, preneo je Rojters.

Opservatorija je navela da se očekuje da će broj poginulih porasti, a napadi su se dogodili u četvrti Damaska gde je jako prisustvo libanske ekstremne grupe Hezbolah i drugih iranskih i iračkih milicija.

Jedna od dve eksplozije izazvana je automobilom-bombom, navodi se u saopštenju, gde se kaže da uzrok druge ekplozije za sada nije poznat, prenosi AFP.

I sirijski državni mediji izvestili su o eksplozijama.

Državna televizija je javila da su se dogodile „dve terorističke eksplozije od kojih je jedna izazvana automobilom-bombom, dok je potom drugu izazvao bombaš-samoubica… u oblasti Sajida Zeinab“.

Sirijska televizija navodi da postoje informacije o mrtvima i ranjenima, ali nije iznela detalje.

U džamiji Sajida Zeinab nalazi se grob unuke proroka Muhameda i uživa izuzetno poštovanje kao odredište šiitskih muslimanskih hodočasnika.

To svetilište je i ranije bilo na meti napada, od kojih su dva samoubilačka bombaška napada izvedena u februaru 2015. godine pri čemu su ubijene četiri osobe, dok ih je 13 ranjeno kod obližnjeg kontrolnog punkta.

Takođe u februaru prošle godine raznet je autobus koji je prevozio libanske šiitske hodočasnike u pravcu Sajide Zeinab, kada je ubijeno najmanje devetoro ljudi, a za napad je tada odgovornost preuzeo ogranak Al-Kaide Al-Nusra front, podseća francuska agencija.

(www.serb.rs)