„Da li još uvek želiš da budeš Srbin sada?“

nato-kasetna-serbia-serb.rs

Poruka ispisana na bombi „Da li još uvek želiš da budeš Srbin sada?“ (foto:inserbia.info)

25 МИНУТА ИСТИНЕ О БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ 1999. ГОДИНЕ: Нови документарац открива све.

Немања Трбојевић (20), Београђанин који живи у Торонту у Канади, пре извесног времена направио је документарни филм о бомбардовану Србије 1999. године.

– Овај документарни филм је фокусиран на приче људи који су живели у Србији за време бомбардовања 1999. године. Почео сам да га правим као школски пројекат, али сам касније пожелео да упутим јавност у оно што су ови људи тада доживели. Нисам имао пуно материјала за интервју с обзиром да живим у Канади, али је прича добро испричана – написао је он на свом Фејсбук профилу, па додао:

– Напокон завршио! Хвала свима на подршци, мислим да је ова тема била јако запостављена, а и дан данас је. Просто је невероватно да већина људи у свету и не зна да се ово дешавало.

Овај документарни филм траје 25 минута, а у њему је учествовало четворо сведока ових немилих догађаја који су оставили дубок траг у нашој историји.

– Не знам тачно колики број људи је погинуо за време бомбардовања, али смо га сви осетили на својој кожи. Погинуо је пријатељ мог супруга, који му је био као брат. Пред сам крај хтела сам да изађем из своје коже – рекла је Немањина саговорница.

Један од саговорника био је и човек који је у бомбардовању изгубио притеља. Наиме, његов пријатељ је радио као техничко лице у РТС-у и морао је да буде на послу то вече када су погодили зграду. Нажалост, у том нападу је изгубио живот.

– То је било страшно, рекао ми је, ја морам да радим.

Још један од очевидаца догађаја је и човек који је по други пут морао да проживаљава голготу. Он је из Хрватске побегао у Србију како би спасао живу главу, али га је неколико година касније поново живот довео у искушење.

– Позвала ме је ћерка из Канаде и рекла да ћемо то вече бити бомбардовани. Само бомбардовање је било наставак моје породичне, националне и политичке опредељености јер је за мене бомбардовање у неком другом смислу почело и далеко раније, тачније 1991. године када сам као Србин бежао из Хрватске – казао је он, па наставио:

Свако убијање или бомбардовање цивила је цинично објављивано као колатерална штета. Једне ноћи је погођен део болнице која није могла да буде цивилни циљ, а да трагедија буде већа, када су стигли спасиоци, поново је бачена бомба. Упечатљив случај који је потресао читаву Србију је био када је из Батајнице, када је девојчица од три године погођена док је била на ноши.

Бомбардовање је још један од ружних делова наше историје, а са којим морамо да се носимо. У то време, много земаља нам је окренуло леђа, а само неколицина њих нам је пружила подршку. Било како било, Немањин циљ је био да направи видео којим ће свету дати и другу страну те приче.

 

A moj odgovor na pitanje iz naslova je:  DA to je jedino što želim i mogu da budem.!!!

 

(www.serb.rs)