Crna Gora promenila stranu

crna-gora-nato-prijem-serb.rs

Jens Stoltenberg i Igor Lukšić (foto:rs.sputniknews.com)

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista poručuju da će ulaskom u NATO država i građani obezbediti sebi sigurnu budućnost. – Čestitke Hašima Tačija i Atifete Jahjage

Podgorica – Odluka ministara inostranih poslova članica NATO-a da se Crnoj Gori uputi poziv za članstvo jeste istorijski dan za našu zemlju. Najznačajniji posle referenduma 2006. godine. Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrednosti savremene civilizacije – rekao je premijer Milo Đukanović na koktelu organizovanom u podgoričkoj Vili „Gorica” povodom odluke da Crna Gora dobije poziv za punopravno članstvo u NATO-u. Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO-u. Tu odluku su, na sastanku u sedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno doneli ministri inostranih poslova 28 zemalja članica ovog vojnog saveza.

Đukanović je zahvalio državama članicama i administraciji NATO-a, predstavnicima političkih partija, nevladinog sektora, medija, biznis i akademske zajednice za dragocenu pomoć na putu Crne Gore u NATO.

„U NATO ulazi celo društvo, ne samo vlada ili bilo koja partija. Zato je ovo uspeh cele Crne Gore: svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao deo savremenih evropskih i globalnih tokova”, naveo je Đukanović.

Premijer je ocenio da su pozivom Crnoj Gori potvrđeni kredibilitet politike otvorenih vrata i snaga i vizija NATO-a.

„Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu – odluka je prvi put doneta na ministarskom nivou, između dva samita”, dodao je premijer. „Svesni smo da je pred nama još jedan deo puta do punopravnog članstva u alijansi. Ali sam siguran da ćemo ga preći kvalitetno i brzo, kao što smo ispunjavali i dosadašnje obaveze. Time ćemo podstaći i sve države članice da bez zastoja obave proces ratifikacije članstva Crne Gore”, naglasio je Đukanović.

Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore poručuje da je pozitivna odluka ministara inostranih poslova država članica NATO-a istorijski korak u jačanju temelja crnogorske državnosti i svojevrsno priznanje čitavom društvu za napredak koji je učinjen od 21. maja 2006.

„Crna Gora je sebi i svojim građanima obezbedila sigurnu budućnost, bezbednost i razvoj, te trajno partnerstvo sa najrazvijenijim državama sveta. Zbog toga je obaveza svih nas da s novim elanom i odgovorno dovršimo proces integracije u NATO i nastavimo da stalno dostižemo više standarde u svim oblastima života, na prvom mestu zbog dobrobiti crnogorskih građana i države Crne Gore”, saopštio je DPS.

Direktor nevladine organizacije „Ne u rat, ne u NATO” Gojko Raičević za naše novine kaže:

„Ovaj dan nije nikakav istorijski dan za Crnu Goru već dan u kome je NATO potvrdio partnerski odnos sa režimom Mila Đukanovića. Pozivnica za članstvo ne znači ništa i to je samo još jedan predizborni adut partija na vlasti. NATO je potvrdio svoj odnos sa režimom Mila Đukanovića, koji datira još od veleizdaje 1999. godine, koju je Đukanović počinio kao član Vrhovnog saveta odbrane SRJ. Đukanović ima kontinuitet takve politike već 16 godina, tako da nam još jedna njegova izdaja nije nekakva novost.”

Nemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker je čestitala Crnoj Gori pozivnicu u NATO.

„Mislim da se Crna Gora dosta trudila da bi danas bila uspešna, a Nemačka je zaista podržavala tu želju Crne Gore”, rekla je Štajnaker. „Najvažniji će biti pošteni izbori, kao ključni događaj u sledećoj godini.”

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kaže da je pozivnica dokaz da je „sreća lepa dok se čeka”, a i da su oni koji je najduže čekaju, poput njega, i najsrećniji.

U izjavi za medije predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je, između ostalog, poručio:

„Poslati poziv Crnoj Gori, čija se većina građana protivi punopravnom članstvu u Severnoatlantskom paktu, predstavlja direktnu agresiju na mir, stabilnost i bezbednost građana naše države.”

Zamenik premijera Kosova Hašim Tači čestitao je Crnoj Gori poziv za članstvo u NATO-u, javio je portal Televizije Crne Gore. Čestitke je uputila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

„To je razvoj koji jača sigurnost čitavog Balkana, uključujući i Kosovo. Kosovo se sada graniči sa dve zemlje NATO-a. I Kosovo će vrlo brzo početi formalni put ka evroatlantskim integracijama. Drugi put ili drugu opciju nemamo, osim Vašingtona i Brisela”, napisao je Tači na svom fejsbuk-profilu.

(www.serb.rs)