Bundestag dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja

bundestag-nemacka-serb.rs

Nemački parlament (foto:www.lightec.com)

Odlukom Odbora za evropska pitanja završen je parlamentarni postupak u nemačkoj skupštini o pitanju naših evrointegracija. – Do kraja godine očekuje se otvaranje poglavlja 35 i 32, odnosno 23 i 24 početkom 2016.

Ovo je potvrda našeg rada u procesu evropskih integracija i sveobuhvatnim reformama, ovako je  ministarka Jadranka Joksimović za „Politiku” komentarisala jučerašnju odluku Bundestaga koju su pod oznakom „hitno” prenele domaće novinske agencije. Na vanrednoj sednici, Odbor za evropska pitanja nemačkog parlamenta dao je „zeleno svetlo” za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije EU. Da je to dobra vest smatra i opozicija, koja izražava žaljenje što se tako nešto nije desilo ranije.

Kako god bilo, parlamentarni postupak u Bundestagu je o ovom pitanju okončan, a na međuvladinom samitu u decembru očekuje se otvaranje prva dva poglavlja, prenele su agencije. Kao uslov za ovu odluku Odbora za evropska pitanja, predsednik tog tela Ginter Krihbaum naglasio je sporazum od 25. avgusta kojim je „konačno načinjen iskorak u odnosima Beograda i Prištine”. Bez njega, dodao je, otvaranje poglavlja bilo bi nezamislivo za Bundestag. Takođe, u pismu kancelarki Angeli Merkel kojim je obrazložio odluku Odbora, Krihbaum je naveo da su njegovi članovi posebno vrednovali najnovije izveštaje Evropske komisije o napretku Srbije.

Time je, prema oceni šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, iz Nemačke stigao znak da je naša zemlja „na dobrom putu”.

„Ova odluka je odlična vest za građane Srbije i potvrda velikih rezultata koje je postigla vlada s Aleksandrom Vučićem na čelu”, rekao je Dačić.

Na ovaj način otklonjena je glavna prepreka za nastavak evropskih integracija Srbije, kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku. Do kraja godine očekuje se otvaranje poglavlja 35 i 32, rekla je ona za Tanjug. Početkom 2016, kako je dodala, treba očekivati i otvaranje poglavlja 23 i 24. Upravo ta dva poglavlja, koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava, imaju najveću političku važnost, smatra Aleksandar Senić, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i poslanik SDS-a, izražavajući istovremeno nadu da će Vlada Srbije „konačno napraviti pregovaračku poziciju” za njih.

„Što se tiče odluke Bundestaga, ona je očekivana i mogu samo da izrazim žaljenje što do nje nije došlo ranije. Budući da će EU imati pregovaračku poziciju za poglavlje 35 i držaće se platforme koja je nama dobro poznata, na nama je da pregovaramo da nam se ne desi propust kao prilikom dogovaranja briselskih sporazuma”, ističe Senić za naš list.

Iako je Ginter Krihbaum dodao i da „u Berlinu nije ostala neprimećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu”, Senić kaže da nema informacija da je taj premijerov put doprineo „omekšavanju” nemačkog stava. Ipak, premijer je – čini se, opravdano – gajio optimizam ispoljen u njegovoj izjavi pred septembarski put u Berlin: „Verujem u nemačku reč”. Za Ivu Viskovića, profesora i bivšeg ambasadora naše zemlje u Berlinu, jučerašnja vest je pokazatelj da Nemačka ne samo da drži reč, već opaža konstruktivni doprinos Srbije onome što je bitno za EU, a pre svega normalizaciji odnosa s Prištinom.

„Odluka je doneta i otvorena su vrata za pozitivan stav Nemačke u telima EU i Evropske komisije. Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da probleme ne pravi Beograd, već da oni dolaze sa druge strane”, rekao je Visković za Betu, ocenivši da su, osim odnosa Beograda u razgovorima s Prištinom, odluci Bundestaga doprineli politika Srbije u regionu, nastojanje da se očuva stabilnost i krajnje konstruktivan odnos prema izbeglicama.

(www.serb.rs)