Brisel: Racija i pucnjava u „leglu džihadista“

news key

Najnovija vest foto ilustracija:www.eatrightpro.org

Belgijska policija je krenula u protivterorističku akciju u briselskoj četvrti Molenbek koje se smatra leglom radikalnih islamista.

Veliki broj pripadnika policije je u jutarnjim časovima stigao u taj deo prestonice Evropske unije, a prema pojedinim izvorima čuje se pucnjava.

Belgijski mediji su javili da je u raciji uhapšena jedna osoba.

Belgijski mediji navode da policija koristeći megafon poziva jednu osobu da se pojavi na prozoru jedne višespratnice i da pokaže ruke.

Pretpostavlja se da belgijska policija pokušava da pronađe Salaha Abdeslama, belgijskog državljanina za kog se sumnja da je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu kao direktni izvršilac i produžena ruka vođe operacije, Abdelhamida Abauda.

Abaud je osuđen u odustvu na 20 godina zatvora zbog napada na policiju početkom ove godine u Belgiji, ali je uprkos hapšenju u Grčkoj uspeo da se ponovo prebaci u Siriju, gde je jedan od najaktivnijih članova Islamske države.

Siromašni okrug Molenbek je u centru istrage posle terorističkih napada u Parizu tokom vikenda, pošto je objavljeno da su dva napadača živela u toj oblasti Brisela.

Belgijski ministar inostranih poslova je rekao da belgijske vlasti treba da „organizuju sve više i više akcija“ u Molenbeku koji je poznat po verskom ekstremizmu i borcima koji idu u Siriju.
Jedan od dvojice Francuza za koje se veruje da su izvršili terorirističke napade u petak uveče u Parizu, živeo je tamo, dodaje AP.

(www.serb.rs)