„Borimo se protiv prijema Kosova u Unesko“

Darko-Tanaskovic-unesko-kosovo-serb.rs

pro.dr.Darko Tanasković foto:rtvbesa.com

Dan uoči sednice Uneska, na kojoj će odlučivati o pedlogu za prijem Kosova, ambasador Srbije pri Darko Tanasković kaže da nema razloga za optimizam.

„Za izglasavanje predloga potrebna je prosta većina glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. Najrealnije je da će se pre glasanja povesti rasprava koju su najavile neke države. Takođe, moguće je i da se prostom većinom izglasa zatvaranje debate, kao i neko alternativno rešenje“, naveo je Tanasković u izjavi za Tanjug.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Sspanija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

U Izvršnom savetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije, pa je za očekivati da će predlog biti izglasan.

“Verujem da će biti uzdržanih i među zemljama koje su priznale Kosovo i među onima koje nisu. Među prvima ima onih koje smatraju da bi prijem Kosova u Unesko bio neprimeren, a neke druge zemlje su pod pritiskom da ne glasaju protiv. Ne možemo da budemo optimisti”, rekao je Tanasković.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Prema rečima srpskog diplomate, ukoliko danas predlog bude usvojen tesnom većinom i uz debatu, onda bi Generalnoj skupštini time bio upućena snažna politička poruka, ali da bez obzira na sve Srbiji predstoji dalja politička i diplomatska borba za sprečavanje prijema Kosova u Unesko.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko i najavio da će tokom noći na tu temu razgovorati sa premijerom, kako je rekao, jedne zemlje od koga će tražiti podršku.

Upitan šta očekuje uoči sutrašnjeg glasanja o zahtevu za prijem Kosova u Unesko, premijer je kazao da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

Generalna konferencija Uneska biće održana od 3. do 18. novembra.

(izvor-B92)