Anatolij Antonov: Korist od nedostatka želje Vašingtona da sarađuje sa Rusijom oko Sirije imaju isključivo teroristi

deputy-defence-ministry-anatoli-antonov-zamenik-ministar-odbrana-rusija-serb-rs

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov.(foto:syrianfreepress.wordpress.com)

Korist od nedostatka želje Vašingtona da sarađuje sa Rusijom oko Sirije imaju isključivo teroristi, dok je Rusija učinila sve što je u njenoj moći kako bi uspostavila partnerstvo sa SAD u borbi protiv terorizma u toj zemlji, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov

On je nastupajući na Forumu za bezbednost u Pekingu izrazio žaljenje što su SAD izašle iz sporazuma sa Moskvom o Siriji, koji je sa velikim poteškoćama usaglašen na nivou šefova diplomatija dveju zemalja još početkom septembra.

„Amerikanci su odbili da razdvoje opoziciju od terorista Nusra fronta, ali i da pruže pomoć kada je reč o oslobađanju puta Kastelo — najvažnijeg puta za dostavljanje humanitarne pomoći u Alep. Time je Vašington izvojevao Pirovu pobedu obustavivši dijalog sa Rusijom“, istakao je Antonov.

On je dodao da Rusija ne može da poveruje da je Vašington odlučio da se ne bavi diplomatijom već da se usredsredi na vojno rešenje za Siriju — od sličnih destruktivnih poteza Vašingtona korist imaju isključivo teroristi. Antonov je takođe rekao da je Rusija spremna da razvija dijalog sa SAD, međutim isključivo pod ravnopravnim uslovima i uz uzajamno poštovanje, a radiće i na daljoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, UN i Savetom bezbednosti.

Srbija šalje humanitarnu pomoć u Alep

Humanitarnu operaciju, koju je Rusija organizovala za stanovnike Alepa, podržali su Belorusija i Jermenija, dok će Srbija, pored Kine, Azerbejdžana, Indije i Kazahstana, takođe uputiti pomoć civilima u drugom po veličini gradu u Siriji.

To je izjavio zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov.

„U poslednje vreme inicirali smo ogromnu humanitarnu operaciju u sirijskom gradu Alepu. Obratili smo se međunarodnoj zajednici i odbrambenim institucijama da podrže ovu inicijativu. Odazvale su se Jermenija i Belorusija, koje su već pružile ogromnu pomoć Sirijcima“, rekao je on nastupajući na Forumu za bezbednost koji se održava u Pekingu.

Antonov je precizirao da će humanitarnu pomoć u Alep takođe uputiti i Srbija, Kina, Azerbejdžan, Indija i Kazahstan.

„Pružanje humanitarne pomoći sirijskom narodu predstavlja važan korak kada je reč o inicijativi Rusije u Siriji“, zaključio je on.

(www.serb.rs)