Ambasador SAD u Rimu pozvan da objasni prisluškivanje

američka-ambasada-rim-serb.rs

Američka ambasada u Rimu (foto:diplomacy.state.gov)

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora u Rimu kako bi razjasnio tvrdnje medija da su američke tajne službe 2011. godine prisluškivale telefonske razgovore bivšeg premijera Silvija Berluskonija i nekih njegovih saradnika.

Američka ambasada u Rimu nije komentarisala to što je ambasador Džon Filips pozvan u ministarstvo, niti kako je protekao razgovor.

Dnevnici Republika i Espreso preneli su danas da se navodno špijuniranje dogodilo krajem 2011. i da je bilo povezano sa zabrinutošću medjunarodne zajednice kako će se Italija izboriti sa dužničkom krizom.

Berluskoni je uskoro nakon toga podneo ostavku. Tokom premijerskog mandata, medijski mogul Berluskoni se hvalio snažnim savezničkim vezama sa SAD.

Dnevnici su se pozvali na dokumente objavljene na Vikiliksu o presretnutim telefonskim razgovorima, što je italijansko ministarstvo opisalo kao „indiskreciju“.

Nemački list Siddojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) danas je objavio da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala i razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, kao i njene razgovore sa Berluskonijem i bivšim francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Prema Vikiliksu, Merkel i Sarkozi su tada „vršili pritisak“ na Berluskonija da smanji zaduženost Italije i ojača bankarski sektor.

(www.serb.rs)