Albanija i Kosovo izvor džihadista

islamisti-kosovo-albanija-serb.rs

Albanci sa Kosova plaćeni da ginu u Siriji (foto:www.atvbl.com)

Među džihadistima koji odlaze u Siriju oko 1000 ih je iz Albanije i oko 900 sa Kosova

Džihadistička ostrašćenost među stanovništvom albanskog govornog područja sve više izaziva zabrinutost evropskih i američkih antiterorističkih službi, a mreže albanskih džihadista regrutuju sledbenike među albanskom dijasporom u Evropi, uključujući i Italiju, prenosi torinski list „Stampa”.

U tom kontekstu, Kosovo u Evropi ima najviši broj boraca koji ratuju u Siriji proporcionalno broju stanovnika, dok džihadisti albanskog porekla zauzimaju visoke položaje među islamističkim milicijama, ističe italijanski list.

Koreni ovog problema potiču iz 1990-ih godina prošlog veka, kada je Balkan postao pogodno tlo za osvajanja i širenje vehabizma.

Iako su prvobitno stigli da bi pružali humanitarnu pomoć u konfliktima tog doba, saudijske, kuvajtske i ustanove drugih zalivskih zemalja stvorile su mrežu džamija i centara za verske studije čiji je pravi cilj bio širenje militantne interpretacije islama među lokalnim stanovništvom, navodi „Stampa”.

To je naišlo na dobar prijem među najmlađima, pogođenima siromaštvom i nezaposlenošću, koji su privučeni snažnom porukom vehabizma.

Nova generacija balkanskih imama formirana je zahvaljujući, između ostalog, i velikodušnim stipendijama fundamentalističkih škola na arapskom poluostrvu i oni su po povratku kući u mnogobrojnim novoizgrađenim džamijama (100 ih je izgrađeno na Kosovu za samo 10 godina) počeli da šire otrov džihadizma.

Dvadesetak godina kasnije, proizvod svega ovoga je mobilizacija džihadista koji odlaze u Siriju, pri čemu boraca albanskog porekla tamo ima oko 1.000. Sa Kosova je oko 900 boraca, pokazuju podaci italijanskih obaveštajnih službi i Kfora.

Njihove mreže su sofisticirane i često isprepletane sa moćnim lokalnim kriminalom, tako da su dobro naoružane i finansirane. Među evropskim zemljama, posebno do Italije, direktno stižu džihadisti tom balkanskom rutom.

Radikalni albanski imami često dolaze u džamije u Italiji i tu šire svoje ideje i među najaktivnijima su koji vrše regrutaciju boraca za Siriju i ID, piše „Stampa”.

Italijanske antiterorističke snage pažljivo prate balkanske fundamentaliste, svesne koliko oni mogu biti opasni. „Stampa” prenosi i upozorenje italijanskih vlasti da je sve otišlo toliko daleko da postoji strahovanje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku – uporište koje pruža logistiku i bazu odakle se planiraju napadi.

(www.serb.rs)