Albanci opet divljaju

Protest Albanaca (foto:rs.n1info.com)

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad.

Oni zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

Više desetina demonstranata je, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspeo je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je, javio je Tanjugov dopisnik, nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.

Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Daliborom Jevtićem.

Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.

Najmanje jedan demonstrant je povređen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije, javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta.

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano „UČK“ (OVK).

Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Oko 150 raseljenih Srba u tri autobusa čekali su da se stvore bezbednosni uslovi kako bi nastavili put ka Mušutištu.

Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.

Albanci iz tog sela sukobili su se jutros sa policijom kada su blokirali put koji vodi prema selu, a kojim treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Došlo je do sukoba demonstranata i pripadnika kosovske specijalne policije, koja je uhapsila više demonstranata i upotrebila suzavac i palice.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

Ludilo Albanaca podsetilo na ’99

Srbin iz Gračanice Filip Stefanović koji je bio očevidac dešavanja u selu Mušutište kaže da ga „ludilo Albanaca podseća na ono iz 99 godine“.

„Odlično govorim albanski, pa mi nije problem da se slobodno krećem među njima. Svi su naelektrisani i spremni da se obračunavaju sa policijom“, rekao je Stefanović koji se nalazio sa druge strane sela, suprotno od kolone sa autobusima.

On je rekao da su neki od njih poneli i motike, vile i ostale poljoprivredne rekvizite, dok su skoro svi imali i kamenice.

„Pojedini uzvikuju da će pre poginuti nego dozvoliti ‘škijama’ (pogrdan izraz za Srbe) da kroče opet na Kosovo, prete ubijanjem, spominju žutu kucu…. užasno je. Koliko god mi teško bilo da to kažem, savetujem našim ljudima da se vrate, jer dolazak u Mušutište može zaista da ih košta glave“, rekao je Stefanovic za „Blic“.

„“Proklete škije ubićemo vas“, „spalićemo vas zajedno sa vašim crkvama“, „nije vam mesto ovde“, „UČK će vas sve poslati u Ribe“ (selo u kom se nalazila zloglasna žuta kuća), samo su neke od parola i komentara koji se mogu čuti u pomahnitaloj rulji“, tvrdi Stefanovic za „Blic“.

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

(www.serb.rs)